Nieuws

Martin pakt eerste GP-overwinning in chaotische wedstrijd

In een chaotische wedstrijd vol sensatie op de Red Bull Ring in Oostenrijk wist MotoGP-rookie Jorge Martin de winst te pakken, voor regerend wereldkampioen Joan Mir en Fabio Quartararo. De wedstrijd werd getypeerd door (net als voorgaande jaren) een rode vlag én herstart, dit vanwege een valpartij waarbij wildcardrijder Dani Pedrosa en Lorenzo Savadori betrokken waren.

De races op de Red Bull Ring in Oostenrijk betekenen vaak chaos. De krappe bochten, vele rechte stukken en hoogteverschillen staan meestal gegarandeerd voor spektakel en duels. Bij de start is het Bagnaia die een goede start kent en samen met Martin het veld aanvoert. Na wat duwen en trekken in de eerste paar bochten lijkt alles goed te gaan, tot KTM-testrijder Dani Pedrosa onderuit gaat en Lorenzo Savadori zijn KTM niet meer kan ontwijken. Als gevolg vliegen beide motoren in brand, maar gelukkig weten de beide coureurs op tijd weg te komen. Later blijkt dat Savadori een gebroken enkel aan de valpartij overhoudt. Een rode vlag-situatie volgt maar al vrij snel blijkt dat er een herstart van 27 ronden gaat plaatsvinden. Als het vuur is gedoofd stellen de coureurs zich weer op.

Wederom zijn het de Ducati’s die goed van de plek komen. Dit keer is het Jack Miller die de leiding neemt, voor Mir, Martin, Quartararo en Zarco. De vijf mannen weten een gat te slaan maar niet veel later blijken Mir en Martin sterker dan de rest en rijden weg van de anderen. Hierbij neemt Martin de leiding en lijkt Mir, wiens Suzuki is uitgerust met een zogenaamd ‘Ride Height Device’, goed mee te kunnen komen. Achterin is meer actie te zien, met veel inhaalacties, tracklimits en foutjes van verschillende coureurs. Na een spannend gevecht om plek drie tussen Miller, Quartararo en Zarco is het de Yamaha-coureur die, mede door een valpartij van Miller, aan het langste eind trekt en zo goed als zeker is van zijn derde plek. Aan kop lijkt het eveneens beslist: Martin en Mir rijden nog aan kop maar Martin lijkt de snellere van de twee. Als Mir zich verremt en veel tijd verliest is de strijd gestreden en na 27 ronden is het Jorge Martin die zijn eerste MotoGP-overwinning pakt, voor Mir en Quartararo. Brad Binder eindigt na een sensationele laatste ronde als vierde, Zarco sluit de top vijf. Dani Pedrosa, die bij de herstart met zijn tweede machine mocht verschijnen, finisht als tiende.

Fabio Quartararo leidt ondertussen nog steeds het klassement met 172 punten, voor Zarco (132) en Mir (121). Aanstaande zondag wordt de tweede race op het Oostenrijkse circuit verreden, het tijdschema vind je hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws