Nieuws

Marieke Meldt..

Marieke  van der Meer is rijschoolhoudster. MOTORrijschoolhoudster. Haar uitvalsbasis is Team Liemers in Larhum, Gelderland.

Onze informant in rijbewijsland is nu dus een vrouw uit de praktijk.

Nu start je / ook alsd 20 plusser op 125 cc. Straks verandert dat weer. Maar als je nu op 125 cc af rijdt, mag je dan op 1 januari 2014 opeens op een zwaardere machine stappen omdat de regels veranderd zijn?

Mieke Meldt:

Nieuwe motorrijbewijzen

Op 19 januari jongstleden is de Derde Rijbewijsrichtlijn ingegaan wat een grote verandering betekent voor de jonge aankomende motorrijders.

 Bovendien gaat Nederland in 2014 de invoering alweer wijzigen.

Kortom, wie mag wat?
• Iedereen die 24 jaar of ouder is kan gewoon het zware motorrijbewijs halen met de examens zoals we die al een aantal jaren kennen: theorie, praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming. (Rijbewijs A)
• In 2013 geldt: iedereen vanaf 18 jaar tot 24 jaar moet beginnen met de kleinste categorie: de 11 kW, met natuurlijk de genoemde examens. (Rijbewijs A1)
• Het theorie-examen mag je al halen op je 17de en ook mag je met 17 jaar rijlessen volgen, maar voor de praktijkexamens moet je tenminste 18 jaar zijn.
• Vanaf ergens in 2014 gaat het volgende gelden (tenminste dat is de bedoeling): dan mag je vanaf 20 jaar ook starten met de middencategorie, 35kW, in plaats van 11 kW. (Rijbewijs A2)

Mensen die een A1 of A2 rijbewijs hebben gehaald, kunnen na 2 jaar opgaan voor de volgende categorie (dus A1 mag naar A2, en A2 mag naar A). Je doet dan alleen een aangepast verkeersexamen, dus geen theorie en aparte voertuigbeheersing. Wil je eerder doorstromen, of direct van A1 naar A, omdat je bijvoorbeeld ondertussen 24 jaar bent geworden, dan kan dat alleen door alle examens voor de nieuwe categorie te doen, dus: theorie, voertuigbeheersing en verkeersexamen. Als zich meer wijzigingen voordoen of bekend is wanneer deze ingaan, dan zullen wij dit zeker melden.

Met vriendelijke groet,

Marieke van der Meer

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.