Nieuws

Mag dat zadel wat kouder?

Zadelverwarming is – alhoewel nog steeds luxe – inmiddels een redelijk ingeburgerd begrip in motorland. Indian gaat nog een stapje verder, of beter gezegd een stapje de andere kant op met een zadel dat zowel verwarmd kan worden als gekoeld. En dat laatste is met de afgelopen hittegolf in gedachten zeker geen overbodige luxe.

‘ClimaCommand Classic Seat’, een mond vol, maar zo heeft Indian haar nieuwe zadel gedoopt. Het zadel, dat zowel rijder als passagier verwarmt dan wel koelt, is voorzien van een door Indian ontwikkelde thermo-elektrische module, die de warmte van rijder en passagier wegpompt, een kanaalsysteem voor de koeling van de module en grafeen, een geleidend en flexibel materiaal dat de verspreiding van warmte en koelte optimaliseert. Indian claimt dat haar ClimaCommand-technologie een koud aanvoelend oppervlak creëert in plaats van koude lucht door geperforeerde oppervlakken te stuwen, zoals bij veel autoventilatiesystemen het geval is.

Voor het geleiden van warmte en koelte gebruikt Indian een thermo-elektrische module in de zitting om de temperatuur rechtstreeks te regelen. Deze thermo-elektrische module geeft stroom af aan het grafeen, waardoor één kant van het materiaal warmte absorbeert. Deze warmte wordt aan de andere kant van het materiaal weer afgegeven. Door het omkeren van de elektrische stroom wisselen warmte en koude voortdurend van kant. Vervolgens wordt er voor het verspreiden van de warmte en koelte over de hele zitting gebruikgemaakt van grafeen, een nanomateriaal dat volledig is gemaakt op basis van carbonatomen.

Dankzij de onafhankelijke regeling (laag, gemiddeld, hoog) kunnen rijder en passagier van Thunderstroke-modellen zelf hun niveau van verwarming of koeling bepalen. Aangezien er geen sprake is van perforaties, afvoeren of kanalen, is de vinylafdekking van de zitting bijzonder duurzaam en bestand tegen water en uv-straling. Het ClimaCommand Classic Seat niet is geïntegreerd met Ride Command. Dit jaar komen er echter ClimaCommand-zittingen met Ride Command beschikbaar voor de Chieftain en Roadmaster (modeljaar 2020).

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

21 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...
Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...

Overig nieuws