Nieuws

Lukte het de MV Agusta Turismo Veloce 800 de 50.000 kilometer wel vol te maken?

Wat was dat schrikken in 2005. Een afgebroken drijfstang sloeg het carter van de MV Agusta F4 1000S aan diggelen tijdens onze 50.000 kilometer-duurtest. De foto’s van de schade baarden nogal wat opzien in ons allereerste nummer van MotoPlus op de MOTORbeurs in 2006.

Nu, ruim tien jaar later, is MV terug voor een revanche met de Turismo Veloce 800. Zoals je aan bovenstaande foto kunt zien, dit keer geen fataal defect. De eerste slag is dus gewonnen. Maar de motor is niet helemaal ongedeerd uit de strijd gekomen.

Vol logboek
We hebben een enerverende en emotionele tijd beleefd met de langeduurtestmotor. Nooit eerder hadden we zo veel uiteenlopende aantekeningen in het logboek. Van ‘mooi geluid’ en ‘wat een trekkracht’ tot ‘defecte richtingaanwijzers’ en ‘onrustige rechtuitloop van de toer-MV’.
Ook de elektra stelde ons steeds voor een verassing. Zo sloeg de driecilinder zomaar aan als de koppelingshendel bij stilstand werd ingetrokken. Bij iedere onderhoudsbeurt zorgde vooral het prijskaartje voor een lichte schok. Vooral de 30.000-beurt met een niet kinderachtige 1.381 euro.

Pijnpuntjes
Nu moet je als MV-fan overigens niet bang zijn dat de motor teleurgesteld heeft. In tegendeel zelfs. De laatste 18.000 kilometer liepen grotendeels probleemloos. Tijdens de demontage werden er nog wel wat pijnpuntjes blootgelegd, zoals slijtagegevoelige uitlaatklepgeleiders, maar die heeft MV naar het schijnt in de huidige serieproductie opgelost. Als de onlangs in november gegeven financiële injectie van de Russische investeerder ComSar Invest nou verstandig wordt gebruikt, dan zou het ietwat verbleekte imago van MV Agusta weer meer kleur kunnen krijgen. Het merk en haar fans verdienen dat. Aan rijkwaliteiten, stijl en emotie ontbreekt het namelijk niet – ook dat maakte onze duurtest duidelijk.

Benieuwd naar de hele test? Die lees je in MotoPlus 2, die nog tot 8 februari in de winkel ligt. Of online, door hier te klikken.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.