Nieuws

Lorenzo opgenomen in Hall of Fame

Het circuit van Jerez noemde al een bocht naar vijfvoudig wereldkampioen Jorge Lorenzo, maar nu heeft de FIM de Spanjaard ook een plekje gegeven in de Hall of Fame.

Lorenzo debuteerde alweer twintig jaar geleden (2002) in de 125cc. Daar blies Lorenzo een stevig deuntje mee, maar hij schopt het nooit tot wereldkampioen. Dat doet hij wel in de 250cc-klasse waar hij in 2005 naar overstapt. Na een jaartje wennen, pakt hij in 2006 en 2007 de titel. Het jaar erop stapt hij over naar het Yamaha-fabrieksteam waarop een fascinerende strijd met collega Rossi volgt. In zijn derde wedstrijd in de Koningsklasse pakt Lorenzo al de overwinning.

Lorenzo is een snelle leerling en in 2009 eindigt hij al als tweede in het kampioenschap. Een jaar later pakt hij zelfs de titel. Dat doet hij opnieuw in 2012 en 2015. In 2017 gaat Lorenzo met Ducati in zee. Het kost hem geruime tijd om de Italiaanse bruut te doorgronden, maar in 2018 staat hij drie keer op de hoogste trede. Toch is de relatie met Ducati verziekt en stapt Lorenzo in 2019 over naar Honda. Na een uiterst moeizaam seizoen vol valpartijen en blessures hangt hij dat jaar zijn raceoverall aan de wilgen.

In zijn gehele GP-loopbaan scoort Lorenzo 68 overwinningen en staat hij 152 keer op het podium. Zijn laatste overwinning is dus een plekje in de Hall of Fame als MotoGP-legend. Die status verenigt hem weer met zijn ‘vriend’ Rossi en mannen als Read, Hailwood, Agostini, Schwantz en Lucchinelli.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws