Nieuws

Let op: oogststijd weer begonnen

Over mooi weer hebben we de laatste dagen maar weinig te klagen. We worden tot noch toe getrakteerd op een heerlijke nazomer en daarin lijkt in ieder geval de komende dagen weinig verandering in te komen. Zon, temperaturen tot net over de twintig graden en geen regen: betere omstandigheden om er met de motor op uit te trekken zijn er niet. Wees daarbij alleen wel een klein beetje op je hoede.

In de landelijke provincies is de oogstcampagne van met name maïs inmiddels volop van start gegaan. De komende maanden zetten boeren en loonbedrijven alle zeilen bij om tijdig al hun gewassen (maïs, aardappelen, fruit, bieten en tal van andere groente- en fruitsoorten) van het land te krijgen. En dat heeft natuurlijk zo zijn weerslag op het wegdek, dat met name bij uitritten vervuild raakt met zand en modder. Zeker in de gebieden met kleigrond is het extra opletten geblazen, water en klei veranderen zelfs het mooiste wegdek immers in een spekgladde ijsbaan. Boeren en loonwerkers zijn weliswaar verplicht om de weg schoon achter te laten, maar kunnen natuurlijk niet na iedere vertrekkende trekker met een bezempje in de weer.

Bovendien is het ook raadzaam om een klein beetje op je tempo te letten op de lommerrijke landelijke wegen. Erg hard rijden de tractoren niet en de combinaties, die volgeladen soms tot dik over de veertig ton wegen, nemen behoorlijk wat ruimte in op de vaak smalle landwegen. Kom je wat enthousiast de bocht om zeilen en word je ineens met zo’n mastodont geconfronteerd, dan blijft het met een beetje geluk enkel bij een extra verschoninkje van de onderbroek.

Dat gezegd hebbende, kan de herfst vooral ook heel veel rijplezier bieden met heerlijke najaarstemperaturen en een bontgekleurde natuur. Maar hou het een beetje in de gaten:
– Het is vroeger donker. Let op je zichtbaarheid
– Let niet alleen op modder, maar ook op bladeren en ander vuil op de weg. Pas indien nodig je snelheid aan.
– Vorst aan de grond kan natte weggedeelten in de schaduw doen opvriezen.
– ‘Lees’ de weg en let op waarschuwingsborden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.