Nieuws

Laserverlichting en head-up display bij BMW

BMW toont tijdens de ‘Consumer Electronics Show’, die van 6 tot en met  9 januari in Las Vegas wordt gehouden twee noviteiten uit eigen stal: laserverlichting op de K1600GTL en een helm met head-up display.

Adaptieve bochtverlichting, LED-daglichten en een dynamisch remlicht, BMW is de laatste jaren behoorlijk actief geweest als het om zichtbaarheid gaat, vaak ook in nauwe samenwerking met de autotak, en daar komt nu laserverlichting bij. Deze innovatieve manier van verlichting is al verkrijgbaar in de nieuwe BMW 7-serie en i8 en is nu aangepast voor gebruik op motorfietsen. Deze vorm van verlichting is niet alleen bijzonder fel, maar kan een bereik hebben van meer dan 600 meter, het dubbele van conventionele koplampen, en dat moet de veiligheid in het donker ten goede komen. Bovendien is de levensduur door de compacte, robuuste en onderhoudsvrije constructie erg lang. Momenteel wordt er getest met een K1600GTL, maar momenteel is de technologie voor gebruik op een motorfiets nog te kostenintensief. De Duitser verwachten het systeem echter op de mediumlange termijn te kunnen presenteren.

Iets dichter bij productie lijkt de helm met head-up display, die BMW binnen een paar jaar op de markt wil brengen. Nieuw is een head-up display niet, maar de meeste systemen staan nog behoorlijk in de kinderschoenen. Ook op dit gebied heeft BMW al ervaring opgedaan in haar autotak en die techniek wordt nu ook door de motorafdeling geadopteerd. Belangrijke verkeers- en voertuiginformatie wordt direct in het blikveld van de rijder geprojecteerd, waardoor je zonder op je dashboard te kijken van alle noodzakelijke informatie op de hoogte blijft. Alle informatie is vrij programmeerbaar en met het toekomstige V2V-systeem (Vehicle-to-vehicle) kan er bijvoorbeeld ook een waarschuwing worden gegeven bij een plotselinge gevaarlijke situatie. Ook kan de helm worden voorzien van voor- en achteruit gerichte camera’s, waarmee je je rit kunt vastleggen en de achterste camera ook als een soort van achteruitkijkspiegel kunt gebruiken. Daarnaast is de helm, die met de multi-controller op de linker stuurhelft wordt bediend, voorzien van een geïntegreerde mini-computer en luidsprekers. Het is de bedoeling dat het infodisplay en de technologie straks ook kunnen worden ingebouwd in bestaande helmen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Test met ons het Suzuki-gamma!

Test met ons het Suzuki-gamma!

21 april, 2024

Suzuki heeft de wind behoorlijk onder de vleugels. Afgelopen jaar lanceerde de Japanse fabrikant een compleet nieuw ...
Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws