Nieuws

KTM presenteert gloednieuwe 890 Adventure R Rally en 890 Adventure R

In 2019 schudde KTM het middenklasse-adventure segment flink op met de introductie van haar 790 Adventure R. Nu lijkt het merk dat nog eens te willen doen, want amper twee jaar na die introductie komen de Oostenrijkers nu met de 890 Adventure R Rally en Adventure R. Het recept? Meer cilinderinhoud, meer pk’s, meer koppel en tal van kleinere updates.

Dat KTM aan het werk was met een nieuwe Adventure lag natuurlijk al wel voor de hand. Dat werd dubbel onderstreept toen de 890 Duke zijn opwachting mocht maken. Een motor die dusdanig goed werd ontvangen, dat men reikhalzend uitkeek naar een Adventure model met hetzelfde blok. Dat had KTM uiteraard ook door, dus zie hier de twee gloednieuwe machines van KTM die gemaakt zijn voor het avontuur.

Belangrijkste vernieuwing is het blok, dat ten opzichte van de 790 Adventure met 90 cc is gegroeid naar 889 cc. Ter vergelijk: de Duke 890 R heeft een top van 121 pk en 99 Nm koppel. Deze krachtbron in de Adventures heeft een topvermogen van 105 pk en 100 Nm koppel, 10 pk en 12 Nm meer dan kleinere broertje uit 2019. De krukas heeft daarnaast twintig procent meer roterende massa en het blok is afgesteld op een consistenter vermogen over een bredere powerband. Iets dat vooral merkbaar moet zijn bij een laag toerental.

Verder is de 890 Adventure R uitgerust met volledig instelbare WP XPLOR-vering, is de ABS software door KTM onder handen genomen, en beschikt de tractie controle nu over nieuwe algoritmes. Daarnaast is ook de schakelbak vernieuwd waardoor het mogelijk is geworden sneller te schakelen. Het frame is ook aangepast en het subframe is lichter geworden.

De KTM 890 Adventure R Rally beschikt over dezelfde updates, maar doet er vervolgens nog een schepje bovenop. De Rally wordt namelijk standaard geleverd met een zeer lichte Akrapovic einddemper, rally voetsteunen, een recht zadel, helder windscherm en transparante winglets, Quickshifter+, WP XPLOR Pro-vering, carbon tankbeschermers, een Rally-mode, geanodiseerde spaakvelgen met binnenbanden en een speciaal decors.

Wat de Advanture R Rally extra bijzonder maakt, is dat KTM besloten heeft er een limited edition van te maken. Dit houdt in dat er wereldwijd slechts 700 van gemaakt worden. 500 daarvan zijn bestemd voor de internationale markt en 200 voor de Verenigde Staten.

De KTM 890 Adventure R Rally met zijn prijs van € 20.899,- ex, is per direct te pre-orderen op ktm.com. De KTM 890 Adventure R zal vanaf november bij de dealer staan. Hoeveel de R gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws