Nieuws

Kooimeerplein Alkmaar aangepakt

MotoPlus’ hoofdredacteur Eric Bulsink wijdde er in MotoPlus 13 van dit jaar al een Warmdraaien aan het Kooimeerplein in Alkmaar, een mega-rotonde waar in een jaar tijd meer dan zestig motorrijders in de problemen zijn geraakt en zelfs ten val zijn gekomen. Levensgevaarlijk, vinden ze nu ook bij Rijkswaterstaat. Samen met de KNMV en de MAG is er overeenkomst bereikt om de situatie op het Kooimeerplein aan te pakken.

Na een grondige analyse werd geconcludeerd dat de volgende zaken kunnen leiden tot ongevallen op het verkeersplein:

  • Een knik in de linker rijstrook, die nauwelijks opvalt;
  • Een verkantingsovergang (een kleine helling van het wegdek) vlak voor de plek waar motorrijders moeten kantelen om de bocht in te gaan, die een niet-vloeiende beweging kan veroorzaken;
  • Diverse detectielussen en reparatievakken geven – zeker bij nat wegdek – de indruk van glad wegdek, dat motorrijders proberen te mijden;
  • De begrijpelijkheid van sommige bewegwijzering en markering kan de aandacht van het rijgedrag afleiden.

In de afgelopen maanden hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden tussen Rijkswaterstaat en de motorrijdersorganisaties KNMV en MAG. Na een grondige analyse van de huidige problematiek en een aantal constructieve onderhandelingen heeft directeur Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord de knoop doorgehakt en ingestemd met de wens van de motorrijdersorganisaties: het gedeelte van het Kooimeerplein waar de meeste incidenten plaatsvonden zal worden voorzien van een nieuwe laag asfalt. Daarmee verdwijnen ook de reparatievakken en de misleidende wegmarkeringen.
De werkzaamheden worden begin 2016, voor het nieuwe motorseizoen, uitgevoerd. Daarna wordt de situatie op het Kooimeerplein door Rijkswaterstaat gemonitord om te beoordelen of de maatregelen het gewenste effect hebben.

(Foto: Rijkswaterstaat)

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws