Nieuws

Kleurenblind?

Wij als motorrijders weten maar al te goed dat een fors deel van de verkeersdeelnemers blind is. En daar heeft de wetgever zich blijkbaar bij neer gelegd.

Maar kleurenblindheid, daar is nog wat aan te sleutelen. Daarom zijn er nu verkeersborden bedacht die kleurenblinden een beter inzicht moeten geven…

Mooi toch? Wij zetten er in elk geval vast een kleurenblindheidstestje bij. Zie je de cijfers?

Verkeersborden zullen vanaf 1 oktober dit jaar duidelijker worden voor kleurenblinden. De ministerraad heeft vrijdag besloten dat wegbeheerders hun verkeersborden dan kunnen voorzien van een dunne witte rand, zodat de borden voor iedereen beter opvallen.

Nederland telt ongeveer 700.000 kleurenblinden. Zij hebben onder meer moeite om rode en blauwe vlakken in een verkeersbord van elkaar te onderscheiden. Een contrasterende witte scheidingslijn tussen de verschillende kleuren moet dit probleem gaan verhelpen.

Het is aan de individuele wegbeheerders om te bepalen of en wanneer, bijvoorbeeld bij nieuwe aanleg of regulier onderhoud, deze borden worden geplaatst. Blauwe borden zijn momenteel al voorzien van een witte omtrekbies.

Bron: ANP.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws