Nieuws

Kleine BMW boxer-cruiser op komst?

BMW’s R18 is al een tijdje op de markt, maar de geruchten over de komst van een lichtere variant blijven hardnekkig rondzingen. 

In december vorig jaar lieten de Duitsers de modelnaam R12 officieel vastleggen in Duitsland. Sinds april van dit jaar is deze typeaanduiding ook in andere Europese landen, Azië en andere werelddelen vastgelegd. Of de R12 ook daadwerkelijk komt, is de grote vraag. Er zijn namelijk ook wat argumenten tegen de komst van deze lichtere boxer-cruiser te bedenken. Een daarvan heet Harley-Davidson Sportster S, de afgelopen jaar gepresenteerde opstapper van de Amerikanen in het premium-segment. Die kan inmiddels uitstekende verkoopcijfers overleggen. Verder is de R18 als klassieke cruiser te zwaar om echt iets in te kunnen brengen tegen de Sportster of Nightster 975.

Bovendien haalt de R18 uit 1.802 cc cilinderinhoud 91 pk vermogen. Met minder cilinderinhoud blijft er voor een eventuele R12 misschien 60 pk over. Minder dan de helft van een Sportster met zijn 125 pk. Een andere factor om rekening mee te houden, is het mislukken van de R1200C in 1997, die ondanks een boomende cruisermarkt niet bijster succesvol was. 

Toegegeven: tegenwoordig is de cruisermarkt zwakker dan voorheen, maar is er wel een sterke heritage-stroming. Die wordt bevolkt door motoren met moderne techniek, die vaak op fraaie wijze aan de historie van een merk refereren. Bij BMW is dat de R NineT, maar ook de R18 past natuurlijk in dat plaatje. Een eventuele R12 zou in die zin dan een mooie aanvulling kunnen zijn. 

Zoals gezegd lijkt een kleinere variant van het R18-blok op papier weinig daadkrachtig tegenover de vermoedelijk enige concurrenten in de 1200-klasse: de Harley Sportster S, de Indian Scout en de Triumph Bobber. Aan de andere kant: BMW kan ook mikken op de beproefde 109 pk sterke 1200-boxer van de R NineT met Euro5+ en Euro6. Dan wordt het ineens een stuk interessanter. Afijn, los van de vastgelegde typeaanduiding zijn er nog geen concrete aanwijzingen over de daadwerkelijke komst van de R12….afwachten dus….  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws