Nieuws

Keert de Transalp terug? Het lijkt er wel op

Het ontbreekt nog aan foto’s en officiële bevestiging, maar het heeft er alle schijn van dat Honda bezig is met een nieuwe middenklasse avonturier. De naam? Transalp! Honda heeft in Amerika op 12 februari van dit jaar een patentaanvraag ingediend, waarin ze die modelnaam hebben laten vastleggen.

De geruchten dat Honda werkt aan allroad die onder de Africa Twin gepositioneerd wordt, zijn niet van gisteren. In aanloop naar de presentatie van de huidige CRF1100L lieten bronnen al weten dat de Japanners werken aan de motor die zou concurreren met modellen als de Yamaha Ténéré 700 en KTM 890 Adventure. Voor deze motor zou geen gebruik gemaakt worden van de oude V2, maar juist een minder diep ademende versie van het huidige Africa Twin blok. Vooral omdat het aanpassen van de oude twin een te kostbare operatie zou worden.

Dit nieuwe blok moet ergens tussen de 800 en 850 cc hebben en goed zijn voor een topvermogen van zo’n 75 tot 80 pk. Precies het inzetgebied waar Honda nu niet actief is. Een gemis, zo liet projectleider van de Africa Twin, Kenji Morita, eerder weten. Hij vertelde dat er naar zijn mening een té groot gat in het modelgamma van Honda zit bij de allroad-modellen. De komst van een nieuwe Transalp zou dat prima kunnen oplossen.

Als de vermoedens kloppen, dan keert de in 2012 geslachtofferde Transalp na een afwezigheid van 10 jaar, weer terug bij Honda. Een heuglijk feit, want het model was altijd een graag geziene gast. De oer-Tansalp werd in 1987 gelanceerd, destijds als 600 cc. In 2000 groeide de cilinderinhoud naar 650 cc en in 2007 bood Honda haar Transalp aan als XL met een 700 cc in het vooronder. In Japan werd de Transalp ook enige tijd als 400 cc aangeboden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.