Nieuws

Jeffrey Buis nieuwe wereldkampioen WorldSSP300

De 18-jarige Jeffrey Buis heeft op Circuito Estoril de wereldtitel in het WorldSSP300 op zijn naam gezet. Dankzij vier zeges en acht podiums was de Nederlander van het MTM Kwasaki MotoPort-team niet meer te kloppen.

Buis is de eerste Nederlander die het FIM Supersport 300 Wereldkampioenschap op zijn naam schrijft. De titel volgt op een pittige strijd met land- en teamgenoot Scott Deroue, waarbij de jeugdige uitbundigheid van Buis de overhand kreeg op de meer ervaren Deroue, na een aantal fascinerende duels tussen de twee Nederlandse coureurs.

Het WorldSSP300-seizoen startte dit jaar op Circuito de Jerez – Ángel Nieto, waar Buis een vrij rustig begin kende met een bescheiden 30e plaats in Race 1 en een 13e plek in Race 2. Een week later sloeg hij echter terug op Portimao, waar hij zijn eerste podium van 2020 pakte in Race 1. Hij eindigde die race op slechts 0,057 seconde van de winnaar. Ook in Race 2 reed hij sterk en verliet dankzij een vierde plaats Portimao als zesde in de WK-tussenstand, 31 punten achter koploper Deroue.

Daarna trok het kampioenschap naar MotorLand Aragon waar op twee opeenvolgende weekeinden gereden werd. Het eerste weekeinde betekende de definitieve doorbraak voor Buis zijn titelaspiraties want hij won Race 1 en 2. In Race 1 liet hij zien hoe competitief hij is door te winnen met 6,870 seconden voorsprong op 2018-kampioen Ana Carrasco. In Race 2 liet hij nogmaals zien wat hij in huis heeft door in de laatste bocht van de laatste ronde zijn rivalen buitenom te passeren. Dankzij de dubbele zege stond hij na het eerste van twee raceweekeinden op Aragon aan kop van de tussenstand, met twee punten voorsprong. Tijdens de daaropvolgende Teruel-ronde moest Buis in Race 1 zijn meerdere erkennen in Bahattin Sofuoglu maar wist Race 2 weer te winnen. Na deze goede resultaten had hij 12 punten voorsprong op Deroue met Barcelona als volgende stop.

Tijdens de eerste Catalaanse ronde ooit werd Buis in Race 1 op een opdrogende baan vijfde en derde in Race 2. Hij verliet Circuit de Barcelona-Catalunya als leider, met 16 punten voorsprong op Deroue omdat de WorldSSP300-veteraan niet wist te profiteren van de kleine puntendip van Buis. De jonge Nederlander kreeg daardoor in Race 2 op Magny-Cours zijn eerste kans om de titel binnen te halen.

Buis begon zijn Franse campagne met een overwinning, terwijl Deroue als tweede eindigde. In Race 2 werd hij tweede en met Deroue op plek vier was duidelijk dat de titelstrijd beslist zou worden op Estoril. Buis verliet Frankrijk echter wel met 28 punten voorsprong en kreeg zo een goede mogelijkheid om de titel in Estoril op te eisen. Deroue verslaan in Race 1 was genoeg voor hem om de eerste Nederlandse kampioen ooit in het WorldSSP300 te worden. Buis startte Race 1 van de Pirelli Estoril-ronde vanaf de 19e plek en wist zich vervolgens op indrukwekkende wijze naar een zesde plaats te rijden. Doordat hij voor teamgenoot Deroue finishte, is hij de 2020 WorldSSP300-kampioen, de ultieme bevestiging van zijn schitterende campagne in 2020.

Jeffrey Buis kijkt er naar uit om het in 2021 nog beter te doen en zichzelf zo te profileren als een naam om in de gaten te houden voor de niet al te verre toekomst.