Nieuws

Intermot: De nieuwe GS

De motorfiets die volgens velen de beste ooit gemaakt was had de laatste tijd de adem van de concurrentie zwaar in de nek.

De nieuwe GS is vloeistofgekoeld. Althans: gedeeltelijk.

BMW heeft met glycol als hoofdbestanddeel van de koelvloeistof en het zeer op de hotspots gerichte koelsysteem het beste van twee werelden verenigd. Het nieuwe blok levert 125 pk.

Een nieuw frame biedt meer stijfheid, waarbij de cardanaandrijving naar de linkerkant verplaatst is. Contact van de rijder met de hete uitlaat bij het lopen naast de motor of bij het op- en afstappen wordt hierdoor vermeden en er is nu goed zicht op het fraai gevormde achterwiel als de motor op de standaard staat. De zesversnellingsbak is nu gekoppeld aan een koppeling met natte platen, in plaats van een enkele droge plaat, en maakt deel uit van het motorblok. Dat scheelt in gewicht en draagt bij aan nog meer schakelsouplesse…

De in- en uitlaatkanalen zijn nu verticaal geplaatst in plaats van horizontaal. Daarmee is de stroomrichting van de brandstof in de cilinders gewijzigd voor een betere vulling. Het nieuwe motorblok heeft een cilinderinhoud van 1170 cc dankzij een ongewijzigde boring/slag verhouding van 101 × 73 mm. De compressieverhouding steeg van 12:1 naar 12,5:1. Er zijn vier kleppen per cilinder, die via dubbele bovenliggende nokkenassen worden bediend. De vermogensafgifte is ten opzichte van zijn voorganger met 15 pk toegenomen van 81 kW (110 pk) bij 7.750 t/min naar 92 kW (125 pk) bij 7.700 t/min, terwijl het maximumkoppel groeide van 120 Nm bij 6.000 tpm naar 125 Nm bij 6.500 t/min.
Innovaties: Full LED koplamp

De nieuwe BMW R 1200 GS is standaard uitgerust met ABS en het innovatieve ride-by-wire systeem E-gas. Optioneel zijn tractiecontrole (ASC) met diverse instelmogelijkheden voor de motorkarakteristiek en een LED koplamp leverbaar. Dit laatste is een primeur in de motorwereld. Deze LED koplamp kenmerkt zich door een sterke en heldere lichtopbrengst. Een typerend LED dagrijlicht is geïntegreerd in de koplampunit.

BMW heeft veel aandacht besteed aan de verbetering van de toereigenschappen. Er is een verstelbaar windscherm, dat speciaal is ontwikkeld om windgeruis te reduceren en de bescherming tegen de elementen te verbeteren. De verstelling vindt plaats via een ergonomische handknop, die met één hand kan worden bediend. Verder is het zitcomfort van de R 1200 GS eveneens verbeterd: de rijder kan zijn zitting zowel in de hoogte als qua hoek verstellen, terwijl de passagierszitting in de lengterichting kan worden verschoven. Ook het stuur kan eenvoudig worden versteld.

Meer stuurprecisie
Om de stabiliteit en de stuurprecisie te verbeteren, is voor de nieuwe BMW R 1200 GS tevens een nieuw brugframe van stalen buizen ontwikkeld, dat aanmerkelijk stijver is dan dat van zijn voorganger. De voorwielophanging wordt daarbij als vanouds verzorgd door het uiterst stabiele BMW Telelever-systeem, terwijl achter een EVO Paralever wordt toegepast. Het unieke, semi-actieve veersysteem ESA (Electronic Suspension Adjustment) is op de nieuwe R 1200 GS als optie leverbaar. Ook dit systeem is sterk verbeterd. Het nieuwe BMW Motorrad Dynamic ESA houdt via sensoren diverse parameters in de gaten, waaronder de verticale bewegingen van het voor- en achterwiel. De demping wordt hier automatisch op aangepast, zodat de wegligging van de BMW R 1200 GS in alle omstandigheden optimaal is. Om diezelfde reden heeft BMW de wielmaten aangepast: de nieuwe GS staat op de voor deze klasse unieke bandenmaten 120/70 R19 en 170/60 R17. Het remsysteem is voorzien van de uiterst krachtige Brembo Monoblock remklauwen, die worden bediend via het gerenommeerde deel-integraal ABS remsysteem van BMW Motorrad, dat op de nieuwe BMW R 1200 GS tot de standaarduitrusting behoort. Inclusief dit ABS systeem bedraagt het rijklaar gewicht desondanks slechts 238 kg.

Assistentiesystemen
De BMW R 1200 GS is de eerste GS waarop BMW een ride-by-wire systeem toepast. Bij dit E-gas bedient de rijder een sensor in het gashendel, waarvan het signaal door het motormanagement wordt vertaald naar de gewenste gasklepstand, die via een elektronische actuator wordt ingesteld. Door dit systeem verbetert de gasreactie sterk, terwijl het ook de mogelijkheid biedt om de gasreactie en de motorkarakteristiek aan de omstandigheden aan te passen. Bij dit als optie leverbare keuzesysteem heeft de rijder de keuze uit vijf inschakelbare rijmodi: Rain, Road, Dynamic, Enduro en Enduro Pro. Een voordeel van de toepassing van een ride-by-wire-systeem is dat dit ook de toepassing van een elektronische cruisecontrol en van het tractiecontrolesysteem Automatic Stabilty Control (ASC) mogelijk maakt. Het optionele ASC systeem is speciaal voor de GS voorzien van een aparte enduro-afstelling. Het ASC systeem wordt bovendien – net als het BMW Motorrad ABS en het semi-actieve veersysteem ESA – automatisch aangepast aan de ingeschakelde rijmodus van het motormanagement.
De nieuwe BMW R 1200 GS staat vanaf komend voorjaar bij de BMW Motorrad dealers."

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Test met ons het Suzuki-gamma!

Test met ons het Suzuki-gamma!

21 april, 2024

Suzuki heeft de wind behoorlijk onder de vleugels. Afgelopen jaar lanceerde de Japanse fabrikant een compleet nieuw ...
Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws