Nieuws

Inschuifbare of inklapbare knipperlichten bij BMW?

BMW werkt aan een systeem waarbij knipperlichten letterlijk in een handomdraai verwijderd kunnen worden. Voor een circuitdag of een dagje stoeien in het terrein erg praktisch!

Bij sportactiviteiten naast de openbare weg heb je geen knipperlichten nodig, dat stoort alleen maar. Je kan er achter blijven haken of ze kapot maken bij een val. En bij racen telt natuurlijk ook nog eens iedere gram in de jacht op een snelle rondetijd. Nu moet je voor sportieve activiteiten de knipperlichten er steeds afschroeven en vervolgens weer opschroeven, tenminste als je de motor ook op de openbare weg gebruikt. Vermoeiend dus. Ook al komen sommige fabrikanten je al behoorlijk tegemoet met relatief makkelijk toegankelijke knipperlichten en bedrading. Verwijderen zonder gereedschap gaat in de regel echter niet.  

Dat kon wel eens veel makkelijker gaan worden met een ontwikkeling van BMW, waarvoor onlangs door de Duitse fabrikant patent is aangevraagd. Daarbij gaat het om een twee verschillende innovatieve constructies, waarmee de knipperlichten feitelijk in een handomdraai verdwijnen – en ook weer tevoorschijn komen.

Op een van de patenttekeningen is een mechanisme te zien, waarmee de knipperlichten in- en uitgeschoven kunnen worden. Daarbij verdwijnen ze in een holle ruimte en er weer uit getrokken. Een simpele oplossing, alhoewel er voor de holle ruimte natuurlijk wel plek gemaakt moet worden en de knipperlichten niet volledig verdwijnen. Op een van de tekeningen is bijvoorbeeld te zien dat een ingeschoven knipperlicht nog een paar centimeter uitsteekt. 

Overtuigender oogt een andere patenttekening. Daarop is een klapmechanisme te zien, waarmee het knipperlicht in ingeklapte toestand nagenoeg volledig verdwijnt. Deze oplossing kost weliswaar ook ruimte en brengt het wat extra gewicht met zich mee, maar met de knipperlichten op de huidige BMW-modellen lijkt het een erg praktische oplossing.

Wanneer BMW het patent heeft aangemeld, hoe het met de huidige staat van ontwikkeling gesteld is en of en wanneer deze knipperlichtconstructie daadwerkelijk op een productiemodel terecht komt, is niet bekend. Voor de hand liggend lijkt een introductie op een GS of RR. Denkbaar is ook dat het als accessoire aangeboden gaat worden.    

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws