Warmdraaien

Ik hoop dat ze in Assen niet dezelfde fout gaan maken

Ik ben tientallen keren de Noordzee overgestoken om met de motor door Groot-Brittannië te rijden. Ik kom er graag en vraag me steevast af waarom ik geen entree hoef te betalen voor dit immens grote openluchtmuseum, als je van de boot of trein afrijdt.

Ik heb er rondgetoerd door Wales, door Schotland, door de Yorkshire Dales en door Zuid-Engeland. Daarnaast ben ik er ook veel onderweg geweest, meestal op weg naar een Grand Prix of op doorreis naar het Isle of Man. En bij al die reizen was er één ding wat ik nooit vergat: waterdichte motorkleding. Want als je als motorrijder naar Engeland gaat, heb je een paar garanties. Dat ze er links rijden.

Meevallen

Warmdraaien MotoPlus 17 2018 Silverstone 01

Noodoplossingen boden ook geen soelaas.

Dat werkelijk de hele bevolking motor- en autoliefhebber is. Dat Engels bier wordt getapt op kamertemperatuur en zonder schuim, wat een motormaatje eens deed verzuchten: “Ze nuumt ut aale. En zo smek ’t ok!” (voor de ABN-ers: in Oost-Nederland is aale een ander woord voor gier). Maar één van de grootste zekerheden is daar natuurlijk het weer: ga er maar vanuit dat het regent als je er gaat motorrijden, dan kan het alleen maar meevallen…

Het is dus een gotspé dat uitgerekend in Engeland een MotoGP moet worden afgelast omdat het regent. Wat een pandemonium werd die verregende GP van Silverstone, zoiets verwacht je misschien bij een lokaal clubevenement, maar niet bij een belangrijke WK-wedstrijd, waar vele miljoenen mee zijn gemoeid en honderden professionals werkzaam zijn. 38 jaar geleden, in 1980, werd er voor het laatst een Grand Prix afgelast.

Sneeuwballen
Toen doordat de Oostenrijkse Salzburgring eind april onder een dikke laag sneeuw lag. Met dien verstande dat het daar al op maandag begon te sneeuwen en de wedstrijd dus al op de eerste trainingsdag werd gecancelled. Het was trouwens – figuurlijk – een koud einde van een heet voorjaar, want achter de schermen was het begin 1980 oorlog. Kenny Roberts en Barry Coleman richtten die winter immers de ‘World Series of Motorcycle Racing’ op, als alternatief WK. Rijders als Sheene, Ferrari, Uncini, Rossi (de vader van), Sarron, Mamola en onze eigen Boet van Dulmen en Jack Middelburg tekenden een contract voor deze raceserie. En werden onmiddellijk in de ban gedaan door de FIM.

Om een lang verhaal kort te maken: de motorfabrikanten schaarden zich achter de FIM, zodat veel rijders zonder materiaal kwamen te zitten en uiteindelijk eieren voor hun geld kozen. Om op de Salzburgring dus een sneeuwballengevecht te kunnen houden…

Formule 1
Terug naar Silverstone: de belangrijkste racebaan van Groot-Brittannië werd dit voorjaar van een nieuwe asfaltlaag voorzien en ik krijg toch het gevoel dat degene die dat asfalt besteld heeft zijn oren wellicht iets teveel naar de Formule 1 heeft laten hangen. Ik ben natuurlijk geen asfalt- of drainage-expert, maar weet wel dat de huidige Formule 1 vraagt om dicht en stevig asfalt om te voorkomen dat het wegdek zich bij het remmen als het ware opstroopt, zodat er een soort remknippen ontstaan.

Warmdraaien MotoPlus 17 2018 Silverstone 07

Het trouwe publiek ter plekke – en thuis op de bank – werd veel te lang in het ongewis gelaten.

Net zoals je soms voor drukke verkeerslichten hebt. Maar het is bizar dat ze uitgerekend tijdens de Britse MotoGP moesten ontdekken dat de afwatering niet deugde en het asfalt op sommige plekken spiegelglad werd door de regen. De trainingen op zaterdag werden daardoor al een debacle, waarbij Tito Rabat zelfs werd geraakt door de glijdende machine van Morbidelli en zijn been op meerdere plaatsen brak. De zondag werd getekend door besluiteloosheid, waarbij het – opmerkelijk trouwe – publiek ter plekke èn thuis op de bank veel te lang in het ongewis werd gelaten. Blijkbaar hoopte men tevergeefs op droog weer, maar in mijn ogen had iemand veel eerder de beslissing moeten nemen.

Het laatste woord zal er nog wel niet over gezegd zijn, maar misschien moeten we Silverstone wel helemaal afschrijven als motorcircuit. En vooruitkijkend hoop ik dat ze in Assen dus nooit diezelfde fout met dat asfalt en die drainage gaan maken, nu de Formule 1 daar steeds nadrukkelijker in beeld komt.

– Eric Bulsink, 
  Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws