Nieuws

Icon Sheene bij MotoPlus

Barry Sheene was wereldkampioen 500cc wegrace in 1976 en 1977, bij leven al een legende en lid van de MotoGP Hall of Fame, de club waarin alleen de allergrootsten uit de wegrace een plaatsje hebben gekregen. Een coureur met een unieke uitstraling die de motorsport ook naar een compleet ander niveau tilde en ook de grote sponsoren naar de sport bracht. Barry Sheene was een icoon, razend populair door zijn prestaties op de circuits, maar minstens zo populair door zijn flamboyante levensstijl. Hij kwam in 2003 op 52-jarige leeftijd te overlijden.
Als eerbetoon aan ‘Bazzer’ is motorsportliefhebber en Sheene-fan Andrew Morris in Engeland gestart met de productie van een speciale motorfiets, de Icon Sheene. En net als Barry Sheene zelf is ook de Icon Sheene iets heel bijzonders: de volledig handgemaakte en op bestelling geproduceerde machine is gebaseerd op een Suzuki-motorblok, dat is opgeboord naar 1400 cc en voorzien van onder meer Carello drijfstangen, Wiseco zuigers, een Garrett turbo, een quickshift zesversnellingsbak en Motech Formule 1 electronica. Het levert een slordige 257 pk en dat moet volgens de constructeur goed zijn voor een topsnelheid van 320 km/uur. Het blok hangt onder een Spondon frame met Bitubo racevering en ISR remtangen. De machine is volledig handgemaakt en superexclusief. Het project wordt gesteund door de familie Sheene en er werkt een groot aantal mensen aan mee die in het verleden ook met Barry Sheene hebben samengewerkt, onder wie Steve Parrish, oud-teammaat en boezemvriend. Ook Mike Fairholme is bij de Icon Sheene betrokken. Hij is designer en spuiter en bedacht en maakte in de jaren zeventig al de wereldberoemde helm van Sheene: zwart met gouden strepen, de naam op de achterkant, twee zevens op de zijkant en natuurlijk de Donald Duck voorop. Martin Ogbourne, vele jaren de chefmonteur van Sheene, is verantwoordelijk voor het motorische gedeelte van de bijzondere machine.
De Icon Sheene wordt in een beperkte oplage van 52 exemplaren gebouwd (één voor elk jaar dat Barry Sheene leefde) en gaat maar liefst 130.000 euro kosten. Die waanzinnig hoge prijs neemt niet weg dat er inmiddels vijf exemplaren zijn verkocht via www.iconsheene.com.
Op de Motorbeurs in Utrecht (24 – 27 februari) is de unieke en zeer exclusieve Icon Sheene met eigen ogen te zien op de stand van het zeer actieve motormagazine MotoPlus. Zij publiceerden afgelopen jaar al een uitgebreide reportage over deze bijzondere machine. Ook de man achter deze Icon Sheene, Andrew Morris, zal tijdens de beursdagen op de MotoPlus-stand zijn voor alle vragen. En voor bestellingen…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws