Nieuws

Husqvarna Norden 901 bijna productierijp?

Qua wegmotoren leunt Husqvarna momenteel enkel op een paar supermoto’s en de opvallende Vit- en Svartpilen, unaniem aangevuurd door een eencilinder-blok. Met het op de Eicma 2019 aangekondigde conceptmodel Norden 901 zou ook de weg naar meer volwassen en ook wat toegankelijker modellen worden gezet. In september 2020 dook de Norden 901 andermaal op bij een presentatie van Pierer Mobility AG en het ziet er naar uit dat we hem binnen afzienbare tijd echt op de weg gaan zien!

Een behoorlijk rijp ogend pre-productiemodel werd onlangs namelijk in het wild gespot! En goed nieuws, zo op het eerste gezicht blijft de productieversie het conceptmodel qua lijnvoering aardig trouw.

Wie er een beetje kritische blik op werpt herkent ongetwijfeld de KTM 790/890 Adventure als basismachine van de Norden, die de beschikking krijgt over de 889cc-paralleltwin van de dit jaar geïntroduceerde 890-lijn. In de 890 Duke R is het blok nog goed voor maximaal 121 pk, maar voor gebruik in de Adventure-modellen kreeg de twin een soepelere tuning: hier levert de twin 105 pk bij 8.000 toeren en 100 Nm bij 6.500 toeren. En het ligt natuurlijk in de lijn der verwachting dat de Norden de beschikking krijgt over deze versie.
Net als de 890 Adventure is ook de Norden 901 goed voorbereid op een stukje onverhard, getuige onder meer het 21 inch voor- en 18 inch achterwiel, evenals de veerelementen van WP met aanzienlijke veerwegen en de dikke carterbeschermer voor het blok. Het hoog bouwende front met de opvallende ronde koplamp onderstreept het avontuurlijke daarbij nog eens extra.

Het conceptmodel van de Norden 901 mocht in 2019 al op een hoop sympathie rekenen en de officiële bevestiging van Husqvarna dat de Norden er ook daadwerkelijk zou komen, werd dan ook met licht gejuich ontvangen. Tot noch toe werd er nooit een officiële datum genoemd maar een blik op de pre-productieversie leert dat de Norden 901 het definitieve productiestadium akelig dicht is genaderd. Eind 2021, of begin 2022 lijkt haalbaar. We kunnen niet wachten!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Noppennieuws 4: nú in de winkel!

Noppennieuws 4: nú in de winkel!

25 juli, 2024

Op vrijdag 25 juli verschijnt Noppennieuws 4 en daarin staan onder meer drie mooie testen. Zo reden Toine van Dijk ...

Overig nieuws