Nieuws

Honda terug in de Dakar!

Honda start in 2013 opnieuw in de Dakar-rally.

Bijna 25 jaar na de laatste overwinning in 1989 zal de competitieafdeling van Honda z’n terugkeer in de legendarische rally-raid maken. In 1989 was Gilles Lalay de laatste Honda-rijder die de eindzege wist te pakken in de Paris-Dakar. Daarna stopte HRC (Honda Racing Corporation) met het rijden in de zandbak

Prototype en kits
Team HRC zal voor de Dakar 2013 vier officiële motorfietsen inzetten. Sinds enkele jaren verbiedt het Dakar-reglement multicilinders. Bij Honda zal speciaal voor de Dakar een prototype eencilinder van 450cc ontwikkeld worden dat gebaseerd zal zijn op de actuele Honda CRF450X enduromotor. Naast de fabrieksmotor wordt ook een kit ontwikkeld die aan een aantal privé-teams beschikbaar wordt gesteld.
Rijders
Een goede motorfiets ontwikkelen is één ding maar voor de Dakar heb je ook ervaren toprijders nodig. Voor Honda zijn dat dan de Portugees Helder Rodrigues en de Braziliaan Felipe Zanol. De Brit Sam Sunderland en de Argentijn Javier Pizzolito zullen hun waterdragers zijn.De keuze van beide Zuid-Amerikanen is niet alleen door hun terreinkennis ingegeven. Natuurlijk spelen de snel groeiende off-road markten van beide landen ook een rol.
Ambitie
Dat Honda gaat voor de dood of de gladiolen blijkt uit de verklaring van HRC-baas Tetsuo Suzuki. Volgens Suzuki heeft Honda heel veel tijd en moeite gestoken in het ontwerpen en bouwen van een krachtige machine. Het is volgens de grote baas van de machtige Honda Racing Corporation dan ook de bedoeling om volgend jaar de raid te winnen.

En zo’n statement geven Japanners ook nu nog niet zo maar af. Want ook in 2012 en 2013 is gezichtsverlies voor een Japanner een te serieuze zaak

Foto: Honda Press

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda Collection Hall heropend

Honda Collection Hall heropend

20 mei, 2024

Honda heeft haar Honda Collection Hall, het museum van het merk in het Mobility Resort Motegi in het Japanse ...

Overig nieuws