Nieuws

Honda legt techniek vast om frame met carbon te verstevingen

Frames gemaakt van koolstofvezel zijn extreem licht, stijf en duur. Honda heeft nu een techniek laten patenteren waarmee ze conventionele aluminium frames kunnen verstevigen. Is dit dé manier om de kosten te drukken?

Motorfabrikanten doen er alles aan om hun sportmotoren steeds lichter te maken. Kijkende naar frames is de meest logische stap daarom over te stappen op Carbon. Het op grote schaal produceren van dit soort frames is om prijstechnische redenen echter voorbehouden aan een select aantal motoren. Denk aan de BMW HP4 Race en de Ducati 1299 Superleggera.

Met de nieuwe techniek die Honda heeft laten vastleggen – begin februari 2018 al – wordt er een andere benadering gekozen. Zo blijft het frame voor het overgrote deel uit aluminium bestaan. Door dit frame te verstijven met koolstofstructuren is het echter toch mogelijk het totale gewicht naar beneden te brengen, een slanker profiel te krijgen én – als het goed is – de kosten binnen boord te houden.

In de patent-aanvraag is een frame van een CBR600RR te zien dat verstevigd is met een carbon buis. Helemaal nieuw is dit overigens niet, zo liet Honda eerder al een swingarm vastleggen die was voorzien van carbon-dwarsbalken.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.