Nieuws

Historische Motor GP

Historische Motor GP Eext 2013 – Daytona Revival

In de jaren 70 en 80 vierde de Nederlandse motorsport zijn hoogtijdagen met Wil Hartog, Boet van Dulmen en Jack Middelburg. ‘De Grote Drie’ maakte faam tot ver over de Nederlandse grens. Ook Amerika, het beloofde land, bleef niet onontgonnen. Op de Daytona International Speedway verschenen Wil Hartog, Boet van Dulmen, Marcel Ankoné en Rob Bron in 1975 aan de start in schitterende gouden pakken. Daytona werd zo een populaire bestemming voor wegracers uit ons koude kikkerland.

Gouden team naar Eext
Om deze bijzondere periode in de Nederlandse wegracehistorie te herdenken zal de veertiende editie van de Motor GP Eext, die gehouden wordt op 24 en 25 augustus, volledig in het teken staan van de races op Daytona. Als grote publiekstrekker zullen Hartog, Ankoné en Van Dulmen herenigd worden en nemen twee van hen het originele gouden pak uit 1975 mee naar Eext. Ook het gouden pak van de helaas veel te vroeg overleden Rob Bron zal te bezichtigen zijn, evenals een naamloos reservepak.

Parades
Naast de aanwezigheid van de  “gouden” coureurs zullen er ook een aantal motoren uit de Daytona-periode meedraaien in de speciale parades.  Een voorbeeld daarvan is Rekers gesponsorde Bakker Yamaha TZ 750 waarmee Jack Middelburg in 1977 aan de Daytona-races deelnam. De motor is compleet gerestaureerd en is werkelijk een lust voor het oog en het oor. In de parade zal deze machine onder meer plaats nemen naast een König 750-4 uit 1975, een Honda CR750 Daytona uit 1970 en ex-fabrieks Suzuki TR750 uit 1973. Ook de eerste Nederlandse en meervoudig deelnemer in Daytona, Jan Kostwinder, zal in Eext aan de parades deelnemen.

Expositie
Om het Daytona-thema extra kracht bij te zetten wordt in de GP-Eext tent een speciale expositie opgezet. Hier zijn onder meer de gouden pakken te zien, maar ook de motoren uit die periode en verschillende memorabilia van de Daytona-races zoals programma’s, caps, stickers en een bonte verzameling bijzondere foto’s. De organisatie van de GP Eext mag hiervoor zelfs rekenen op steun vanuit Amerika van de organisatie achter de Daytona International Speedway.

Evening with the Stars
Tijdens de Engelse motorevenementen is het inmiddels vaste prik en langzaam waait het fenomeen ook over naar  Nederland: “An evening with the stars’. Aan de vooravond van het evenement schuiven de sterren aan voor een avond vol sterke verhalen en mooie anekdotes. Een avond speciaal voor de fans. Vorig jaar organiseerde de GP Eext voor het eerst zo’n avond met Carl Fogarty, Paul Smart en Theo Bult als gasten. Door het grote succes krijgt ‘An evening with the stars’ dit jaar een vervolg en zullen op zaterdagavond 24 augustus in ieder geval Wil Hartog, Marcel Ankoné en Boet van Dulmen hun verhaal komen doen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws