Nieuws

Hij komt! De Svartpilen 801

Het was al een publiek geheim dat Husqvarna zou komen met een nieuwe Svartpilen met de paralleltwin van de middenklasse Duke, nadat er afgelopen voorjaar al een prototype van werd vastgelegd. Husqvarna heeft nu bekend gemaakt dat ‘ie er ook officieel gaat komen. En wel luisterend naar de naam Svartpilen 801!

De van origine Zweedse firma geeft slechts summiere technische details en wat foto’s vrij, maar daaruit laat zich al wel het nodige destilleren. Zo was onder meer de vraag of de Svartpilen het blok van de 790 of 890 Duke zou krijgen. Dat is dus de eerste geworden. Echter niet in de A2-conforme 70 kW-configuratie van de actuele 790 Duke, maar in de oorspronkelijke variant met 105 pk bij 9.250 toeren en 87 newtonmeter koppel bij 8.000 toeren. Een flinke sprong vooruit dus ten opzichte van de huidige sterkste Svartpilen, de 701 met de 75 pk sterke LC4 éénpitter. Ook de quickshifter (door Husqvarna tot Easy Shift gedoopt) en de andere elektronische hulpsystemen worden van de KTM overgenomen.

Verder vermeldt de fabrikant een drooggewicht van 181 kilo (Zwitserse homologatiepapieren maken melding van 191 kilo rijklaar) en is WP Suspension niet geheel verrassend verantwoordelijk voor de vering, die naar verluid op de veervoorspanning voor na volledig instelbaar is.
Naast de scrambler-achtige Svartpilen komt er naar verwachting ook een Vitpilen roadster, waarbij die eerste onder meer banden met een wat grover profiel, een hoger stuur en een klein koplampspoilertje heeft. Mogelijk beschikt ‘ie ook over iets langere veerwegen, dat is echter nog niet bevestigd.

De nieuwe Svartpilen wordt nog in maart officieel onthuld, later dit jaar volgt waarschijnlijk de Vitpilen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws