Nieuws

Het wordt weer motorweer!

Nu mijn altijd voorzichtige buurman zijn winterbanden heeft vervangen door zijn zomerrubbers moet het lente zijn. En dit weekend zag je dat al aan alle motorrijders die weer op weg waren.

Maar zo aan het prille begin van het seizoen zijn er een paar dingen waar we aan moeten denken.

*Geef jezelf even de tijd om weer aan de motor en aan het verkeer te wennen. Controleer ook bij het wegrijden of je remmen goed aanvoelen. Sterker nog: loop voor je eerste rit je motor even helemaal na. En let op de bandenspanning!

Weer wennen aan elkaar

Houd er rekening mee dat veel automobilisten in het voorjaar nog niet direct rekening met motorrijders houden. We zijn tijdens de winter immers een tijdje uit beeld zijn geweest. Vanwege je smalle verticale silhouet zijn we ook nog eens slecht zichtbaar voor automobilisten . Wij zelf moeten dus extra alert te zijn en mogelijke fouten van anderen voorzien . .

Tips:
• Pas je snelheid op tijd aan
• Zorg voor opvallende kleding
• Zet (bij niet automatisch) altijd je verlichting aan
• Houdt er rekening mee dat je niet gezien wordt en begeef je altijd in het midden van de veilige ruimte om je heen, zodat je naar alle kanten kunt uitwijken. 

Pas op: gaten in de weg!
De relatief korte maar toch strenge winter is voorbij, maar heeft nog wel een aantal gevaren achtergelaten, namelijk vorstschade. Op veel plaatsten kan het wegdek door bevriezingen beschadigd zijn. Let dus extra op gaten of scheuren in het wegdek. Uiteraard doen de wegbeheerders hun uiterste best om alles zo spoedig mogelijk te herstellen, maar soms kost het gewoon even tijd. Kijk dus altijd ver vooruit en plan je route. Hier luid dan ook de slogan: een gewaarschuwde motorrijder telt voor twee!

En bedenk dan dat een Voortgezette Rij Opleiding (bijvoorbeeld bij de KNMV)  niet alleen een leuke dag, maar ook levensreddend kan zijn.

Veel plezier!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws