Nieuws

Het was een natte zomer

REGEN ARDENNENDe Ardennen in de zomer. Die kunnen kan heel mooi zijn. En heel nat. De heenreis was bewolkt. Het verblijf ter plekke was ondanks het minder dan matige weer  prima  uit te houden omdat we een echt dak boven het hoofd hadden en de kok in Olloy  ‘nen Echte Chef was zulle! Belgische koks doen wonderen met cholestorol en volle room.

En alcohol lost vet op. We waren goed bezig daar in de westzoom van de Ardennen. Het paradijs ligt  maar driehonderd en vijftig kilometers van huis. Maar we moesten terug. Zaten met de laatste koffie aan de veilige kant van het restaurantglas. Aan de andere kant van het glas had iemand de douche aangezet. Zorgvuldig inpakken en oppakken. Nog een allerlaatste bak koffie om ons moed in te drinken. Zonder ons zorgen te maken over hoe te plassen met al die lagen kleding aan.  En rijden maar.

Bij een van de motoren, een officiële Seeley Honda CB 750, was de tankboden zo gewelfd dat alle regenwater als uit een douchekop op de bobines terechtkwam… Drie cilinders. Twee cilinders… Weer een stukje op vier cilinders. Een cilinder. Echte motoren hebben genoeg aan 1 cilinder. De Honda Special niet. Oeps! Weer drie… Nee, twee cilinders. En nergens een op tankstation te vinden. Want terugreizen doen we structureel binnendoor en op zondag

regen, ardennenDe viercilinder stopt er echt mee. Wordt een kilometer of wat op sleeptouw genomen. Start dan weer op vier, drie, twee, en één cilinder. Achter en massief scherm van regen duikt er in de verte een tankstation op. Een open tankstation!

Onder het afdak daarvan lijkt het leven al veel mooier In de shop is er koffie. Staat er de bekende rij spuitbusserij. Ook spuitbussen met vocht verdrijver. Natuurlijk zijn alle bussen, flessen en snacks van uitbundig Katholiek formaat. Des te groter, des te verdijftíe! Goed dus! De tank gaat van de viercilinder af. De bedrading en bobines worden wat afgedweild… En sproeien maar! Dat geeft een blij gevoel….

Om eens te kijken of dat standhoudt wordt de motor weer gestart. Loopt direct bijna perfect. Over de buitenkant van het hoogspanningsdeel dansen kleine blauw oplichtende hoogspanningswurmpjes… Dat moeten dus de befaamde lekstromen zijn ! Die moeten ook dood! De dapper klotsende spuitbus wordt gericht en de dop gaat met een forse duim richting bodem van de spuitbus.

Alle zichtdelen van de Honda verdwijnen in een woedende baaierd van vuur. Het spul of het drijfgas uit de spuitbus is heel highly inflammable. De spuitbussendrukker stapt met een rokende rechtermouw en achterlating van zijn wenkbrauwen uit de vuurzee.

Een lokale koffiedrinker is er net zo vlug bij. Met een enorme brandblusser. Gedurende bijna een minuut is de wereld een grote witte wolk. Twaalf kilo bluspoeder blust heel effectief. Maakt de wereld wit. Werkt sterk laxerend en bevordert oxidatie zo snel dat de Honda op eigen kracht de thuisbasis haalt terwijl het geknisper van de opkomende roest boven het nadruppen van het hemelwater op de garagevloer uitkomt.

Erg? Welnee. Zo heb je op elke trip immers wel wat?

Deze overpeinzing is er eentje van medewerker en  columnist Dolf Peeters. In het boek ‘Mannen, motoren en (wat) meisjes zijn 100 van zijn columns gebundeld. Ideaal leesvoer voor een natte zomerdag. Verkrijgbaar via www.bestelmijnboek en Bol.com

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws