Nieuws

Het begin van het einde?

Jij als lezer van Motoplus, bent jonger dan de gemiddelde motorbladenlezer, motorrijder.

Er zijn intussen mensen die mompelen dat het motorrijden in Nederland echt voorbij is wanneer de huidige generatie main stream motorrijders, de babyboomers de helm aan de wilgen hangt.

Dan gaan we helemaal over naar een virtuele wereld waar in een uniek sociaal isolement iemand 800 vrienden kan hebben zonder ooit uit zijn bedompte computerhol te zijn gekomen omdat hij zelfs de boodschappen digitaal doet.

Gesomber in het vroege voorjaar? Om het tij te keren zullen er meer mensen hun A moeten halen en zullen meer mensen, jonge mensen moeten ontdekken hoe leuk en praktisch motorrijden is.

De KNMV bericht in elk geval dat er best wat meer A’ tjes verreden zouden mogen worden. Lees maar:

Het aantal motorexamens is in de eerste drie maanden van 2012 fors afgenomen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2011. Dat blijkt uit cijfers van het CBR.

Voor het examen voertuigbeheersing (AVB) deden, herexamens meegerekend, in de eerste drie maanden van dit jaar 2.880 mensen examen. In de vergelijkbare periode vorig jaar bedroeg het aantal kandidaten 3.945: een daling van 27%. Bij het tweede examen, verkeersdeelneming (AVD), staan de cijfers eveneens in het rood. Hier bedraagt de daling van het aantal kandidaten 16,9%. Legden in het eerste kwartaal van 2011 5.524 mensen (herexamens opnieuw meegerekend) examen af, in het afgelopen kwartaal is dat aantal gezakt naar 4.592 personen.

KNMV Hoofd Verkeer & Rijopleidingen Arjan Everink: "Wij verwachten aan het einde van dit jaar nog een opleving in het aantal examenkandidaten in verband met de invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn, opgelegd vanuit Brussel, per 19 januari 2013. Hierdoor maakt de KNMV zich voor volgend jaar ernstig zorgen om het aantal nieuwe (jonge) motorrijders. Aan rijschoolhouders: start dus nu al met je marketingplan voor 2013 en denk ook positief. Drie keer examen doen, betekent ook drie keer opleiden."

bron KNMV/CBR

Het aanbod aan gebruikte motorfietsen waar een beginner het op zou kunnen leren is momenteel indrukwekkend. De prijzen zijn boterzacht. Voor de jeugdigen die nog niet dood op een oudere motor willen gezien worden bieden diverse importeurs nu al heel frisse 250 cc machines. Dit jaar is de laatste kans om ‘in te stappen’ voor dat het motor rij examen weer gecompliceerder en duurder wordt.

Is het niet eens tijd om een hartig woordje met je jongere broers en zussen of je oudste kind te gaan spreken? Dan help je te voorkomen dat we over 30 jaar als  laatst over gebleven exemplaren in een reservaat zitten…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Gespot: KTM 990 Adventure

Gespot: KTM 990 Adventure

22 juni, 2024

De allroad/adventure is voor nagenoeg ieder merk de grootste melkkoe, toch doen de in 2019 geïntroduceerde 790 ...

Overig nieuws