Nieuws

HELMPLICHT BUITENLAND

HELMPLICHT IN HET BUITENLAND
De helmplicht is in de hele EU van kracht, maar een aantal landen houdt er weer aparte regeltjes op na. De antwoorden op de meest gestelde vragen.

? Bij mijn nieuwe Shark helm zijn reflectoren meegeleverd, die volgens de fabrikant voor gebruik in Frankrijk zijn. Ben ik als motortoerist ook verplicht deze te gebruiken?

Het Franse recht baseert zich op een lagune in de ECE 22-05-keurnorm, waarin landen afzonderlijk het gebruik van reflecterende stickers verplicht kunnen stellen. Maar deze verplichting is alleen van toepassing op de verkoop van motorhelmen in Frankrijk. Ben je als toerist onderweg in Frankrijk, dan moet je helm volgens ECE 22-04 of -05 zijn gehomologeerd. Het aanbrengen van de reflecterende stickers is als motortoerist dan niet nodig.

? Ik heb gehoord dat er in Italië zwaar wordt gestraft als je met een helm rijdt, die niet volgens de nieuwste ECE 22-05-keurnorm is gehomologeerd. Klopt dat?

In Italië moet een helm uiteraard voldoen aan de ECE 22-norm, maar niet specifiek aan de nieuwste 05-variant. Zware sancties zijn er alleen voor diegenen die met niet ECE-gekeurde helmen als ‘braincaps’ en helmen van staal in het zadel zitten.

[Unterschrift]
Boven: De ogen openen – reflectiestickers in Frankrijk.
Onder: Proefballon – in Italië moeten helmen aan de ECE-22-norm voldoen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Triumph Daytona 660

Eerste test Triumph Daytona 660

14 april, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...

Overig nieuws