Nieuws

HELMPLICHT BUITENLAND

HELMPLICHT IN HET BUITENLAND
De helmplicht is in de hele EU van kracht, maar een aantal landen houdt er weer aparte regeltjes op na. De antwoorden op de meest gestelde vragen.

? Bij mijn nieuwe Shark helm zijn reflectoren meegeleverd, die volgens de fabrikant voor gebruik in Frankrijk zijn. Ben ik als motortoerist ook verplicht deze te gebruiken?

Het Franse recht baseert zich op een lagune in de ECE 22-05-keurnorm, waarin landen afzonderlijk het gebruik van reflecterende stickers verplicht kunnen stellen. Maar deze verplichting is alleen van toepassing op de verkoop van motorhelmen in Frankrijk. Ben je als toerist onderweg in Frankrijk, dan moet je helm volgens ECE 22-04 of -05 zijn gehomologeerd. Het aanbrengen van de reflecterende stickers is als motortoerist dan niet nodig.

? Ik heb gehoord dat er in Italië zwaar wordt gestraft als je met een helm rijdt, die niet volgens de nieuwste ECE 22-05-keurnorm is gehomologeerd. Klopt dat?

In Italië moet een helm uiteraard voldoen aan de ECE 22-norm, maar niet specifiek aan de nieuwste 05-variant. Zware sancties zijn er alleen voor diegenen die met niet ECE-gekeurde helmen als ‘braincaps’ en helmen van staal in het zadel zitten.

[Unterschrift]
Boven: De ogen openen – reflectiestickers in Frankrijk.
Onder: Proefballon – in Italië moeten helmen aan de ECE-22-norm voldoen.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.