Nieuws

Haal NU je rijbewijs nog!

Met de nieuwe wetgeving in januari 2013 in zicht, is het slim om nog dit jaar je motorrijbewijs te halen! Dat is in vele opzichten een stuk gunstiger dan daar nog een jaar mee te wachten. Makkelijker. Goedkoper.

De Derde Rijbewijsrichtlijn wordt op 19 januari 2013 in Nederland ingevoerd en dit betekent voor het motorrijbewijs dat er nieuwe regels gelden. Zo komen er drie categorieën motorrijbewijzen voor verschillende vermogensklassen en worden de leeftijden voor de examenkandidaten verhoogd. Voor wie echt belangstelling heeft om te gaan motorrijden, of daar al mee is begonnen, is het lonend om nog dit jaar af te rijden. Dat geldt zowel voor het A-rijbewijs ‘lichte categorie’ als voor het onbeperkte rijbewijs.

Wie nog geen 21 is valt in de leeftijdsgroep voor het lichte/beperkte rijbewijs, op een motor tot 25 kW. Als je voor 19 januari a.s. je rijbewijs hebt gehaald, krijg je daarop een aantekening met de datum waarop dit na twee jaar automatisch wordt omgezet naar een onbeperkt rijbewijs. Echter onder de nieuwe regels moet je twee of drie keer examen afleggen voor hetzelfde papiertje (A1, A2 en onbeperkt).

Als je wat ouder bent – 21 jaar of ouder – en meteen het onbeperkte A-rijbewijs wilt halen, is het ook raadzaam om daar snel mee te beginnen. Bij het ingaan van de nieuwe regels mag je pas instromen vanaf de leeftijd van 24 jaar.

Nog dit jaar je motorrijbewijs halen heeft dus meerdere voordelen, zowel wat de kosten als de leeftijd betreft. Tot 19 januari 2013 gelden de huidige regels, maar dit betekent wel dat je voor die datum in het bezit moet zijn van het rijbewijs! Wie dan nog les heeft, of een examen heeft aangevraagd, valt onder de nieuwe wetgeving.

De KGI’ers, verwachten bij hun rijscholen een toename van het aantal leerlingen in de loop van dit jaar. Om die drukte voor te zijn is het raadzaam om tijdig een afspraak te maken. De motorinstructeurs van de KNMV geven je graag advies, maar niemand garandeert dat je op tijd je examen kunt halen, dus neem daar geen risico mee.
Ga naar https://www.knmv.nl/rijopleidingen/motorrijles voor een overzicht van alle KGI’ers in Nederland.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws