Nieuws

H-D Pan America komt definitief!

Komt ‘ie wel, komt ‘ie niet? Er was de laatste tijd veel te doen rond Harley-Davidson, maar ja, de eind 2019 op de EICMA Milaan gepresenteerde Pan America gaat er definitief komen! De officiële presentatie van Harley’s eerste allroad zal op 22 februari 2021 zijn.

Begin 2019 rolde Harley-Davidson haar toekomstplannen uit, waarin expansie in geheel nieuwe segmenten was opgenomen om nieuwe klanten te winnen. Met de LiveWire hebben de Amerikanen als eerste grote motorfabrikant inmiddels een elektrische motorfiets in het gamma. Met de nieuwe Pan America begeeft Harley-Davidson zich straks  opnieuw in een nieuw segment, dat van de dikke allroads. De nieuwe adventure-tourer wordt gebracht als een multitool voor stevig gebruik. Kloppend hart is de nieuwe vloeistofgekoelde 60-graden-V-twin uit het Revolution-Max-motorplatform. Met 1.250 cc longinhoud geeft Harley een maximum vermogen van 145 pk op en een maximum koppel van 122 Nm. Daarmee zou de Pan America net een stukje onder de Ducati Multistrada 1260 komen te zitten en ongeveer op ooghoogte met de BMW R1250GS. Een balansas moet storende vibraties elimineren, terwijl als eindoverbrenging is gekozen voor een ketting.

Achter een mechanisch in hoogte verstelbare ruit gaat een fors dashboard schuil en op de linker stuurarmatuur zitten knoppen, die op de aanwezigheid van cruise control, handvatverwarming en een omvangrijk boordmenu duiden. En daarin zijn naar alle waarschijnlijkheid weer verschillende rijmodi, hulpsystemen en connectiviteitsopties in geïntegreerd.

De radiaal gemonteerde vierzuiger remklauwen zijn door Brembo speciaal voor Harley-Davidson ontwikkeld, terwijl de grof genopte banden om de draadspaakwielen van Michelin zijn. De grote aluminium zijkoffers en bijpassende topkoffer zijn waarschijnlijk optioneel. Het uiteindelijke design zal naar verwachting niet veel afwijken van het conceptmodel dat eind 2019 op de EICMA werd getoond.

Volgens Harley-Davidson wordt de Pan America in het voorjaar van 2021 leverbaar, maar als voorbereiding op die kick off staan er nu al voorserie-exemplaren bij grote Harley-dealers in Frankrijk en Italië. De uiteindelijke productiemachine wordt op 22 februari 2021 onder een virtueel doek vandaag getoverd, maar een voorproefje kun je al op 19 januari 2021 krijgen tijdens de officiële 2021-modelpresentatie van Harley-Davidson. Daarvoor moet je je wel even registreren op: www.h-d.com/21

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws