Nieuws

Grondlegger van Aprilia overleden

Ivano Beggio

Ivano Beggio, de man die ervoor zorgde dat Aprilia motoren ging bouwen, is overleden. Dat heeft de directie van de Piaggio Group, waar Aprilia onder valt, bekendgemaakt. Beggio nam in 1968 de fietsenfabriek van zijn vader over en wist het merk Aprilia in twintig jaar tijd uit te bouwen tot een motormerk met wereldfaam.

Aanvankelijk was het bedrijf gericht op het bouwen van fietsen en brommers, maar Beggio wilde meer. Dus besloot hij crossmotoren te ontwikkelen en bouwen. Met succes. In 1977 veroverde Aprilia haar eerste nationale motocross-titel. Bij de wegrace zette Beggio vooral in op de jongere motorcoureurs door vooral 50- en 125cc motoren te bouwen. Die fietsen zorgden ervoor dat Aprilia nog bekender en geliefder werd.

In de jaren tachtig stapte Aprilia in bij de wereldkampioenschappen en kreeg het voor elkaar om zowel bij de 125cc als de 250cc podiumplaatsen te pakken.
Het grootste financiële succes behaalde Beggio echter met het bouwen van scooters, die vooral in zijn thuisland een schot in de roos bleken. De omzet schoot omhoog en Aprilia groeide uit tot een merk met meer dan 1.200 werknemers. Nadat het bedrijf in 2000 nog Moto Guzzi en Laverda overnam, kwam het concern in financieel zwaar weer terecht.

Beggio probeerde lange tijd geldschieters te vinden, maar moest zich in 2004 gewonnen geven en instemmen met de overname door de Piaggio Group. De Italiaan bleef nog twee jaar aan als ere-directeur om zich daarna terug te trekken. Ivano Beggio is 73 jaar oud geworden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws