Nieuws

Groen aluminium op een Yamaha

Motorrijders zijn liefhebbers van het luxe gevoel dat geborsteld aluminium oplevert. Yamaha komt nu met ‘groen’ aluminium.

Yamaha maakt naar eigen zeggen als eerste Japanse motorfietsfabrikant gebruik van groen aluminium. Het groene zit hem overigens niet in de kleur, maar in het productieproces. Bij de werkelijk energievretende productie van het lichte materiaal, kiest Yamaha voor een leverancier die het proces uitvoert met… groene energie. Wind-, zonne- of bio-energie in plaats van fossiele brandstoffen.

Het schone productieproces vermindert de CO2-uitstoot met zestig procent. Een nog boeiender percentage is het percentage aluminium waaruit een motorfiets bestaat. Dat varieert bij Yamaha tussen de 12 en 31%. Dat maakt de overstap op groen aluminium een zeer effectieve manier om iets aan de uitstoot van CO2 te doen. Overigens maakt Yamaha al volop gebruik van gerecycled aluminium. Liefst tachtig procent van het aluminium begint aan een tweede leven.

Yamaha gaat het groen geproduceerde aluminium gebruiken om onderdelen te vervaardigen die niet van gerecycled aluminium gemaakt kunnen worden. De eerste motoren die ‘groen kleuren’ zijn de motorcrossmachines en wegmotoren met een flinke cilinderinhoud.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws