Getest

Producttest: Negen paar sportieve motorhandschoenen

Bij een aanval activeert ruimteschip Enterprise uit de serie Star Trek zijn magnetische ‘deflector shield’.  Komt geen asteroïde of kwaadwillende vijand doorheen. Zijn de futuristisch ogende protectoren van onze negen testhandschoenen net zo effectief?

Toevallig wel eens professionele coureurs onderling horen praten? Ja? dan kan het zijn dat je tijdens zo’n gesprek de medische term ‘scaphoid fractuur’ ter ore is gekomen. Geen idee wat dat precies is? Maakt niet uit, want ook de wat meer gangbare term ‘handwortelbeen breuk’ zal je niet heel veel zeggen, tenzij je een arts of, wanneer je wat meer pech hebt, een bewuste schaphoid patiënt bent. En mocht je ooit een handwortelbeen breuk hebben gehad, dan weet je als geen ander, dat kan een langdurige bedoening worden.

Vervelend
In de regel wordt het polsgewricht, inclusief duimgewricht en onderarm dan enkele weken in het gips gezet of middels een brace gefixeerd. Racen kun je tijdens die periode vergeten, net als nagenoeg elke andere sport en/of activiteit. Heel vervelend, dat wil je dus liever niet.

En dit is slechts één ding, de lijst aan mogelijke hand- en polsblessures als gevolg van een val is ellenlang. Middenhandsbeenbreuken komen veel voor, net als gebroken vingers. En die laatste kunnen echt tot problemen leiden, wanneer de breuk niet netjes heelt kan dit bijvoorbeeld in problemen met de fijne motoriek resulteren. Daarnaast kunnen beschadigde zenuwen en pezen leiden tot problemen met betrekking tot gevoel en bewegingsvrijheid. En dan ligt natuurlijk ook nog altijd infectiegevaar op de loer, zelfs bij op het oog onschuldige schaafwonden. U merkt het al: alleen al de gedachte aan eventuele gevolgen van een valpartij, doen het gemoed weinig goed.

Daar is op zich echter helemaal niets mis mee, want dan is er in ieder geval het besef dat een goede bescherming van de handen domweg noodzaak is. In dit specifieke geval middels leren sporthandschoenen, want daar draait het in deze test om.

Bewegingsvrijheid

hand 2

De schokabsorptie is met digitale sensoren gemeten.

Natuurlijk hebben coureurs het doorgaans niet over mogelijke kwetsuren, de snelste rondetijd is veel belangrijker. Maar ook daarin speelt de handschoen een cruciale rol. Bij een sportieve rijstijl vereisen het vele koppelen, remmen en gas geven een optimale bewegingsvrijheid van zowel pols als alle vingers. En de ervaring leert dat stijve, slechts passende handschoenen simpelweg in slechtere rondetijden resulteren. Professionele coureurs en sportieve rijders kijken daarom niet alleen of de handschoen als een beschermend schild over de hand ligt, maar ook of deze zich soepel als een tweede huid rond de hand vormt. Een goede pasvorm en hoog draagcomfort dragen op deze wijze ook bij aan de actieve veiligheid, ofwel het voorkomen van een valpartij. Een bijkomstigheid die je zeker niet moet onderschatten.

In totaal melden zich negen kandidaten op de startgrid, waarbij we enkel eisen hebben gesteld aan het type handschoen, een maximum prijs hebben we niet gesteld. Daarbij mag iedere fabrikant voor zichzelf bepalen of het door hun ingezonden model voldoet aan onze eis dat het een leren sporthandschoen moet zijn, geschikt voor hobbyracers en reguliere sportieve lieden. Qua prijs lopen de kandidaten dus behoorlijk uiteen, variërend van bedragen onder de € 110,00 tot een flinke € 359,95. Heugelijk feit: er is geen echte verliezer. Ondanks dat sommige handschoenen weliswaar qua prijs prima in het plaatje ‘hobby racer/sportieve rijders’ passen, maar zich in de praktijk tot wat onevenwichtig ontpoppen.

Onder de streep zijn de resultaten echter heel behoorlijk. En dat is goed nieuws, een vijfde van alle verwondingen als gevolg van een val met de motor, komt namelijk nog altijd op het conto van de hand. Ons meest belangrijke contactorgaan, dat alleen al daarom de beste bescherming verdient!

Alpinestars GP Pro R2

Alpirstars 0575.jpg V Amendo

GP Pro R2

Leverancier: Alpinestars, www.alpinestars.com
Prijs: € 249,95
Kleuren: zwart, zwart/wit, zwart/wit/neongeel en zwart/rood/neongeel
Maten: S t/m 3XL
Buitenmateriaal: rund-, varkens- en kangoeroeleer met aramide inzetten, polyurethaan
Productieland: China

+ Zeer stabiel in het middenhand bereik; dankzij grote kunststofprotector zeer goede bescherming schacht; passende proporties met lekker strakke pasvorm; zeer goed beschermd tegen afglijden.

 Extreem krappe, onvoldoende instap; lange indraagtijd.

De Alpinestars GP Pro R2 biedt eersteklas bescherming. Is eigenlijk enkel voor het circuit geschikt, voor dagelijks gebruik te omslachtig qua praktisch gebruik.

Oordeel: Goed

Büse Donington Pro

Buese 0587.jpg V Amendo

Donington Pro

Leverancier: Büse, www.buese.com
Prijs: € 139,95
Kleuren: zwart, zwart/neongeel, zwart/wit, wit/neongeel/zwart en wit/rood/neongeel
Maten: 8 t/m 13
Buitenmateriaal: rund- en geitenleer met aramide inzetten; polyamide; carbon
Productieland: Pakistan

+ Touchscreen bediening mogelijk; aangenaam dragend leer, voorbeeldig met aramide onderlaag; direct gripgevoel; comfortabel in gebruik; goede afwerking.

Weinig stabiel geheel; duimen en zijkant hand matig beschermd.

Prima handschoen voor alledag, tegen een heel nette prijs ook nog. Voor sportieve ritjes over secundaire wegen is de Donington Pro een goede keuze.

Oordeel: Goed

Dainese Full Metal 6

Dainese 0566.jpg V Amendo

Full Metal 6

Leverancier: Dainese, www.dainese.com / www.motomind.nl
Prijs: € 359,95
Kleuren: zwart, zwart/neongeel, zwart/rood en zwart/wit/rood
Maten: S t/m 3XL
Buitenmateriaal: geitenleer met aramide inzetten; carbon; titanium
Productieland: Vietnam

+ Zeer solide basisconstructie met ergonomisch gevormde knokkelprotector; zeer soepel leer; schacht sluit optimaal aan met stabiele bescherming zijkant pols; zeer sterke klittenbandsluiting die goed gepositioneerd is.

Vingers afhankelijk van de testpersoon niet optimaal geproportioneerd; warmteregulering kan beter.

Enigszins radicale voor de racerij ontworpen handschoen met een zeer stabiele basis. Toch doet de Full Metal 6 het ook in de dagelijkse praktijk heel prima.

Oordeel: Zeer goed

Furygan Fit-R

Furiran 0577.jpg V Amendo

Fit-R

Leverancier: Jopa Racing Products, www.jopa.nl
Prijs: € 139,95
Kleuren: zwart/wit, wit/rood, zwart/wit/rood, zwart/wit/neongeel en wit/zwart
Maten: S t/m 3XL
Buitenmateriaal: varkensleer; polyamide; polyurethaan; PVC
Productieland: niet bekend

+ Met een harschalen protector gepantserde, lange en nauw aansluitende schacht; goede stabiliteit; vingerbrug; goede ventialtie.

Afhankelijk van de testpersoon deels onaangename drukplekken op de versterkte plaatsen; wat liefdeloze afwerking; geen helder gripgevoel.

Puur op het oog zal de Furygan Fit-R de doorgewinterde racers prima aanspreken, kwalitatief en praktisch gezien maakt hij zijn optiek echter niet helemaal waar.

Oordeel: Voldoende

Held Phantom II

Held 0571.jpg V Amendo

Phantom II

Leverancier: JH Sports, www.jhsports.nl
Prijs: € 239,95
Kleuren: zwart, zwart/wit, zwart/neongeel, wit/blauw, wit/groen en wit/rood
Maten: 16 t/m 12 (korte- en lengtematen)
Buitenmateriaal: kangoeroe- en rogleer met aramide inzetten; polyurethaan; titanium; GFK
Productieland: Hongarije

+ Makkelijk aan- en uitrekken; super leerkwaliteit; zeer stabiele constructie; voorbeeldige bescherming tegen impacts en afglijden; zeer grote aramide onderlaag; extreem groot matenspectrum; vizierwisser.

Duimen matig beschermd; wat star.

De hoogwaardige Phantom II vereist weliswaar wat indraagtijd , maar biedt topbescherming en een enorme levensduur. Alles klopt aan deze handschoen.

Oordeel: Zeer goed

Modeka Challenge Long

Modeka 0573.jpg V Amendo

Challenge Long

Leverancier: Ralph Martens Motorsport, www.rmbikerswear.nl / www.rmmotorsport.nl
Prijs: € 109,90
Kleuren: zwart en zwart/wit
Maten: 8 t/m 12
Buitenmateriaal: varkens- en kangoeroeleer met aramide inzetten; polyurethaan
Productieland: Pakistan

+ Zeer soepel, fijn dragend leer; ruime onderlaag van aramide en warmte regulerend Coolmax; zeer hoge bewegingsvrijheid; passende proporties; goed en direct gripgevoel.

Schacht in vergelijking aan de korte kant; verstevigingen aan de magere kant, nauwelijks extra materiaal gebruikt.

De Modeka Challenge Long is duidelijk een sportgeoriënteerde handschoen voor dagelijks gebruik, voor het circuit zijn er betere keuzes. Prijs is aangenaam.

Oordeel: Goed

Rev’it RS3

Revit 0581.jpg V Amendo

RS3

Leverancier: Rev’it, www.revitsport.com
Prijs: € 109,99
Kleuren: zwart/wit/rood
Maten: XS t/m XZL
Buitenmateriaal: rund- varkensleer; polyurethaan
Productieland: China

+ Lekker luchtig bij zomerse temperaturen; hoge bewegingsvrijheid; ; vereist nauwelijks indraagtijd; hoog draagcomfort; direct gripgevoel.

Proporties kloppen niet, duimen en wijsvinger te lang gesneden; drukplekken bij de pols; matige stabiliteit; extra verstevigingen aan de magere kant; gebruikte materialen niet bijzonder hoogwaardig.

Hij is bepaald niet duur, maar daarentegen ook niet heel stabiel. Voor sportieve ritjes over secundaire wegen is de Rev ‘it RS3 echter helemaal prima.

Oordeel: Voldoende

Spidi Carbo 4

Spidi 0584.jpg V Amendo

Carbo 4

Leverancier: Hocoparts, www.hocoparts.com
Prijs: € 199,90
Kleuren: zwart/wit, zwart/oranje, zwart/wit/rood en zwart/rood/blauw
Maten: S t/m 4XL
Buitenmateriaal: varkens- en kunstleer; polyurethaan; carbon
Productieland: China

+ Vingerkootprotectoren met goede pasvorm; onder de streep goede pasvorm; aangename instap; schacht sluit goed aan en is makkelijk te sluiten; direct gripgevoel.

Wat klam binnenklimaat; slordige afwerking, naad van de sluiting laat al meteen los; licht storende naadplooi bij vingertoppen.

Goed gemaakte, op alledaags gebruik getrimde universele handschoen met sportieve uitstraling. Voor snelle ritjes rondom huis is de Spidi Carbo 4 bijzonder geschikt.

Oordeel: Goed

Vanucci Speed Profi

Vanucci 0583.jpg V Amendo

Speed Profi

Leverancier: Louis Nederland, www.louis.nl
Prijs: € 219,99
Kleuren: zwart en zwart/wit
Maten: S t/m 2XL
Buitenmateriaal: rund- en kangoeroeleer met aramide inzetten; polyurethaan; titanium
Productieland: China

+ Prettig, direct gripgevoel, uitstekende houvast; stabiele bouw; zeer goede knokkelbescherming; schacht met hardschalen protector; hoogwaardige materialen; uitstekende afwerking; goede ventilatie; vingerbrug; goede bewegingsvrijheid.

Polsriem deels moeilijk vast  te pakken en te sluiten; lange indraagtijd.

De zeer hoogwaardige Vanucci Speed Profi is consequent op sportief gebruik getrimd, desondanks ook op secundaire wegen een comfortabele partner. Formidabel!

Oordeel: Zeer goed

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Komt BMW met een R18 nineT?

Komt BMW met een R18 nineT?

22 mei, 2024

Begin april verraste de nieuwe BMW Motorrad-baas Markus Flasch met een post op zijn Instagram-profiel. Op een ...

Overig nieuws