Nieuws

Gestegen motorverkopen. HERSTEL: Diefstallen

Nadat het eerste halfjaar van 2013 wat lager scoorde, is het aantal diefstallen van motoren vorig jaar toch gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (StAVC) heeft vrijgegeven.

 

Er werden vorig jaar 1963 motoren gestolen, terwijl een jaar eerder 1807 motordiefstallen werden geregistreerd. Dat is een stijging van 5 procent.

 

Licht stijgende trend

 

Die stijging is  ‘een licht stijgende trend sinds 1995’. Toen werden er 1700 motorfietsen gestolen. De meeste motoren worden structureel gestolen in Amsterdam-Amstelland. Daar verdwenen 491 motorfietsen, een kwart van het aantal gestolen motoren in 2013. Niet minder dan 51 procent van de diefstallen vond plaats in Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. In de noordelijke regio, bestaand uit Groningen, Friesland en Drente, was het aantal diefstallen met 67 het laagst.

En als je Harley gestolen is, dan is de kans dat je hem terug vindt minimaal

Van de 1963 gestolen motorfietsen werden er 423 uiteindelijk weer gevonden . In de praktijk worden motorfietsen vaak gedemonteerd en de onderdelen kunnen dan naar het buitenland verdwijnen of ze komen, zonder dat kopers dat weten, terecht in de zelfbouw.

 

Leeftijd gestolen motoren

 

De cijfers  geven enkele opzienbarende trends te zien. Zo werden er vorig jaar veel motoren van minder dan een jaar oud gestolen. Bedroeg dat aantal in 2012 nog 61 exemplaren, vorig jaar steeg het naar 83 stuks. Een ander opvallend verschil met eerdere cijfers is de daling van het aantal diefstallen van motoren van twee en ook van drie en vier jaar oud. Vorig jaar werden 78 motoren van twee jaar ontvreemd, twee jaar eerder nog 114. Daar staat tegenover dat motoren van vijf en zes jaar meer gewild zijn. De meeste gestolen motoren waren echter veel ouder. Van de 1963 gestolen motorfietsen waren er 303 20 jaar of ouder. Van dat aantal werden 101 machines teruggevonden.

Let er al met al dus op wat je doet, waar je je motor neer zet. De motor kan het best met een goed slot aan een vast ding gezet worden. Maar ook dat helpt niet altijd.

 

 

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws