Nieuws

Gespot: Husqvarna Vitpilen 901

Na de Vitpilen en Svartpilen 401 en 701, gebaseerd op de KTM 390 en 690 Duke, lijkt het er op dat het onder KTM-vlag varende Husqvarna dit jaar de Vitpilen en Svartpilen 901 presenteert, dit keer met waarschijnlijk de LC8c-twee-in-lijn als donor.

Nadat Pierer Mobility Group in 2013 Husqvarna van BMW over had genomen, waren de Vitpilen en Svartpilen 401 en 701 de eerste modellen onder nieuwe vlag. Alhoewel ze gebruik maakten van KTM-techniek waren het toch machines met een geheel eigen design en marktpositionering. Hetzelfde recept werd gebruikt voor de Norden 901, die weer zijn wortels heeft in de KTM 890 Adventure.

Inmiddels zijn de Vitpilen en Svartpilen 701 alweer van het toneel verdwenen, maar eind dit jaar moeten er met de Vitpilen en Svartpilen 901 dus opvolgers komen. De eerste pre-productiemodellen, die al behoorlijk productierijp ogen, zijn inmiddels gespot. Er doen echter wel twee verhalen de ronde over de motorisering van beide modellen. In het ene wordt gerept over de twee-in-lijn van de KTM 790 Duke als krachtbron, wat neerkomt op 799cc en 95 pk, en in het andere wordt de 889cc metende en 105 pk sterke LC8c-twee-in-lijn genoemd, zoals deze ook in de Norden zit. Dat blok zit in ieder geval in de hier gefotografeerde Vitpilen 901 en lijkt ons de meest waarschijnlijke keuze.

Zeker lijkt dat beide modellen een stalen buizenframe krijgen en een flink gedeelte van het rijwielgedeelte, zoals swingarm, WP-vering en de J.Juan-remmen, is overgenomen van de KTM 890 Duke. De instelbare voorvork is van de 890 Duke R. Het design doet erg denken aan dat van de lichtere voorgangers, maar lijkt wat voller en gespierder. De verschillen onderling zijn minder uitgesproken dan voorheen. De Svartpilen krijgt nog wel een hoger stuur en een wat comfortabeler zadel en zal daarnaast wat grover genopte Pirelli MT60-banden krijgen. De Vitpilen zal het wat sportievere model blijven. De presentatie van beide modellen wordt dit najaar verwacht.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws