Nieuws

Gemiddelde leeftijd omgekomen Belgische motorrijder stijgt

De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd van Belgische motorrijders die omkomen in het verkeer met zeven jaar gestegen. Lag die in 2011 nog op 38 jaar, in 2020 was het al 45 jaar.

Eerst het goede nieuws: in vergelijking met tien jaar geleden is het aantal overleden motorrijders gehalveerd. Alleen stijgt de gemiddelde leeftijd dus snel volgens cijfers van het verkeersinstituut Vias. De helft van de omgekomen motorrijders is nu ouder dan 45 jaar, in 2011 was dat nog maar één op de drie.

Op een belangrijk punt verschilt België van Nederland: oudere Belgische motorrijders kregen hun motorrijbewijs ‘cadeau’ bij hun rijbewijs B. Tot 1989 was dat geen probleem. Die wat oudere generatie motorrijders haalt nu dus op negatieve wijze de krantenkoppen. Volgens Vias is het volgen van opfriscursussen een van de oplossingen.

Helaas blijkt de doelgroep – de 55-plussers die hun motorrijbewijs cadeau kregen – het minst bereidt tot nascholing en training. Twee op de drie motorrijders die geen examen deden, volgden vervolgens geen enkele opleiding meer.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Triumph Daytona 660

Eerste test Triumph Daytona 660

14 april, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...

Overig nieuws