Nieuws

Geluidsverbod Tirol wordt ondanks kritiek verlengd

Eind mei vorig jaar besloot Oostenrijk in Tirol een geluidsverbod in te voeren voor motoren die meer dan 95 decibel (dB(A)) produceren. Wat volgde was een enorme berg aan kritiek, waaronder van de overkoepelende organisatie van Europese motorrijdersorganisaties (de FEMA). Ondanks het ingestelde onderzoek van de FEMA en felle kritiek heeft Oostenrijk besloten het verbod te verlengen voor seizoen 2021, van 15 april t/m 31 oktober.

Het beleid is gebaseerd op een evaluatie van gegevens uit het vorige seizoen. Naast de verzamelde verkeersgegevens werden in november vorig jaar ook 250 mensen geïnterviewd namens ongeveer 10.000 inwoners. Als gevolg van het verbod verminderde het aantal motorrijders in het gebied zich vorig jaar met ongeveer 36%, en daalde het geluidsniveau met 2 dB.

Vanzelfsprekend staat het overgrote deel van de ondervraagden zeer positief tegenover het verbod. Het percentage mensen dat ernstige hinder ondervindt door geluidsoverlast van motoren is met 29% nog wat hoog, maar in vergelijking met de enquêtes van 2019 al meer dan gehalveerd. De grootste daling werd waargenomen in Hahntennjoch, waar het motorverkeer vorig jaar werd gehalveerd. Echter geeft 46% van de ondervraagden toe dat het toerisme daardoor ook is gedaald. Een focusgroep, die door de regering is ingesteld, kon dit echter niet bevestigen. De onderzoekers willen de resultaten niet toeschrijven aan de rijverboden, ook de Corona-pandemie heeft hierbij een enorme invloed gehad. Een precieze toewijzing was niet mogelijk.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.