Nieuws

Geestelijk vader TT blaast 100 kaarsjes uit

De geestelijk vader van de TT van Assen viert deze week zijn eeuwfeest. Op 11 augustus 2022 werd de Motorclub Assen en Omstreken opgericht. Drie jaar later vond de eerste TT plaats. De rest is geschiedenis.

De Provinciale Drentsche en Asser Courant versloeg de oprichtingsvergadering in hotel Nanninga waar 29 leden en zes donateurs zich hadden verzameld. De eerste gezamenlijke activiteit was de deelname aan de Motorlanddag in Hoogeveen op 31 augustus van dat jaar. Het eerste eigen evenement was een betrouwbaarheidsrit op 28 oktober 1922. Over het onverharde parcours van 21 kilometer lengte mochten de deelnemers 63 minuten doen.

De Motorclub Assen en Omstreken gaat toch vooral de boeken in als de bedenker en organisator van de TT van Assen. Het bestuur liep tegen 1001 problemen aan, waarvan het verbod van wegraces op de openbare weg toch wel de grootste was. De Drenten lieten zich niet kisten en organiseerden op zaterdag 11 juli 1925 een non-stoprit met snelheden van 40 tot 45 km/uur. Wil je meer lezen over de eerste schreden van de Motorclub Assen en Omstreken op motorgebied klik dan hier naar de website van sportgeschiedenis.

Foto’s: Nationaal Archief

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws