Nieuws

Geen E5 superbenzine meer bij Duitse tankstations?

E5-benzine is erg populair in Duitsland, maar verenigingen van tankstations werken aan de uitfasering van deze benzinesoort. Waarom?

In sommige Europese landen zoals Oostenrijk, Tsjechië en Scandinavië is E5 al geheel of gedeeltelijk verdwenen bij benzinestations. In Duitsland is deze ‘premium’ benzine echter nog steeds erg populair, ook bij Nederlandse klanten, en is zelfs wettelijk voorgeschreven als een ‘beschermende klasse’. In federale Duitse wetgeving staat zelfs: “Iedereen die benzine van […] “Super”-kwaliteit met meer dan 5 volumeprocent ethanol aanbiedt, is verplicht om op hetzelfde verkooppunt ook benzine van […] “Super”-kwaliteit met […] een maximaal ethanolgehalte van 5 volumeprocent aan te bieden”.

Verenigingen van middelgrote tankstations willen deze beschermingsformule echter flexibeler maken. Ze willen dat bedrijven een van de twee soorten benzine mogen kiezen. De redenen die ze daarvoor aandragen zijn bijvoorbeeld een beperkt aantal pomplocaties, en door onder andere de invoering van HVO100-diesel eind mei 2024 zijn er nog meer soorten bijgekomen. 

De grotere tankstationketens nemen een afwachtende houding aan. “We zijn momenteel niet van plan om een benzinesoort uit ons assortiment te halen, dit geldt zowel voor superbenzine E5 als superbenzine E10”, liet Patrick Wendeler, Europees hoofd van BP, aan het Duitse magazine Die Welt weten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...
Even geduld aub!

Even geduld aub!

19 juli, 2024

De tijd vliegt als je lol hebt, zo blijkt maar weer. Zo ben je nog aan het uitbuiken van de Kerstdagen en zo staat ...

Overig nieuws