Nieuws

Geel is geen garantie

We kregen een heel verstandige opmerking over fluo hesjes. Van de KNMV. Top!

Arjan Everink, Hoofd verkeer en Opleidingen binnen de KNMV, waarschuwt voor de schijnveiligheid van het ‘gele hesje’.

Het draait voor de motorrijder in het verkeer niet alleen om zien maar vooral om gezien worden. Daarbij is het van cruciaal belang dat je als motorrijder vooral ook rekening houdt met je medeweggebruikers. En je mag je afvragen of de automobilist als het ware ‘op zoek’ gaat naar de motorrijder.

Van beide kanten geldt misschien daarom wel: verwacht het onverwachte. Maar omdat wij de kwwetsbare partij zijn moeten wij meer en beter anticiperen.

Geen garantie
Goede zichtbaarheid kan ongelukken voorkomen, aldus Everink. “Maar die zichtbaarheid komt niet per definitie met een geel hesje. Zelfs motoragenten worden nog steeds van de sokken gereden en die zijn toch onderweg met opvallende kleding en op goed herkenbare motoren”. “Mensen denken te vaak dat je met een geel hesje ook automatisch beter gezien wordt. Die garantie heb je niet. Je moet het niet als vanzelfsprekendheid zien dat je van rechts komend ook automatisch de voorrang krijgt die jou verleend moet worden.”

Zelf verantwoordelijk
Everink benadrukt dat hij het gebruik van gele veiligheidshesjes niet wil ontmoedigen. “Beslist niet. Ik wil niet zeggen dat je ze niét moet dragen”, zegt hij. “Als je je eigen zichtbaarheid kunt verbeteren, moet je dat doen. Dat kan met een hesje, maar natuurlijk ook dankzij de fluorescerende strepen op motorkleding. Waar je voor moet waken, is dat niet het effect ontstaat als bij winterbanden. Mensen denken dat je je dan ook meer kunt veroorloven. Zo werkt het niet. De verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid ligt altijd bij jezelf en die dien je nooit uit handen te geven.”

Volgens Everink draait het er in het verkeer vooral om dat je je verstand voorrang geeft. “Vooral als motorrijder. Het is niet interessant of je in een crisissituatie gelijk hebt of niet. Je trekt gegarandeerd aan het kortste eind. Als motorrijder blijf je kwetsbaar. Dat moet je nooit vergeten.”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws