Nieuws

Franse rebellen

Na een CB1000R en CB650R heeft Honda andermaal custombouwers gevraagd om een van hun machines onder handen te nemen, ditmaal een CMX1100 Rebel. Het Franse FCR gaf er gehoor aan, en hoe, ze kwamen meteen maar met twee machines op de proppen.

De eerste is genaamd CMX1100 Sport, waarbij de edelsmeden de praktische kant van de met DCT uitgeruste 1100 weliswaar wilden behouden, maar de Rebel daarnaast wel sportiever, gespierder en agressiever wilden laten overkomen. Dat lukt je met de originele bandjes niet en daarom werd de swingarm zo aangepast dat er ruimte kwam voor een 190/55-ZR17 band. De velg daarvoor werd van een CB500F geleend. Het kleine koplampkuipje is zelf gemaakt en daarnaast werd ook de zithoogte (zadel van alcantaraleer) met 25 millimeter verlaagd, waarbij een nieuwe stuur voor meer controle moet zorgen. De uiterst puristische Sport kreeg ook een zelf ontworpen tankcover en achterspatbordje van polyester/carbon, die beide uit een 3D-pinter zijn gerold. De aandrijving van de 1100 bleef volledig origineel, op een rvs uitlaatsysteem van FCR Original na dan.

De tweede machine uit de Franse keuken gaat schuil onder de naam CMX1100 Bobber. De basis Rebel is al een mix tussen een softchopper en bobber en dat laatste hebben de bouwers nog extra proberen te benadrukken. Swingarm en rijwielgedeelte zijn origineel, wel steken de vorkpoten voor nu 25 millimeter door. Bij de wielen duiken de Fransen duidelijk wat dieper in de materie: fraaie spaakwielen zijn nu getooid met lekker dik bobber-rubber. Het bullige voorkomen wordt vervolgens versterkt door een eveneens uit de 3D-printer gerolde tankcover, terwijl de lange horizontale lijn juist door een nieuw, keramisch gecoat uitlaatsysteem uit eigen huis wordt geaccentueerd.

Twee geslaagde projecten wel, en opvallend. Honda was immers jarenlang net zo ver verwijderd van customs als Harley van allroads. Maar tijden veranderen, gelukkig…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.