Nieuws

Feestje bij KTM

High Five voor Taddy! Blazusiak wint Erzberg Red Bull Hare Scramble.

Op de Erzberg heeft KTM-rijder Taddy Blazusiak afgelopen zondag geschiedenis geschreven door voor de vijfde keer op rij te winnen. Uiteindelijk haalden maar negen motoren de finish, waaronder zeven KTM’s. Motorcross-legende Stefan Everts was eerder in de proloog met 1500 deelnemers nog de beste KTM-rijder geweest.

Dit jaar was het hart van de Oostenrijkse provincie Steirmarken alweer voor de 17e keer de locatie voor de bestorming van de machtige IJzeren Berg en zo tevens de vijfde jaargang van het "Blazusiak Extreme Enduro" tijdperk. Voor de vijfde keer op rij toonde de 28-jarige Pool nog maar eens waar hij zo extreem goed in is, door een overwinning in de Red Bull Hare Scramble. Dit is de zwaarste eendags enduro-race ter wereld, immens geliefd bij de fans en in gelijke mate gevreesd door de rijders. Voor deze overwinning moest Taddy, net als bij al zijn eerdere keren, urenlang keihard vechten in het zadel van zijn 250 EXC – om precies te zijn twee uur, 12 minuten en drie seconden. Geen enkele andere rijder kwam sneller door alle checkpoints op het onherbergzame parcours in het centrum van de legendarische mijnstreek.

Taddy Blazusiak na zijn vijfde opeenvolgende zege: "Ik ben natuurlijk heel blij dat ik ‘m weer kon winnen vandaag. Ten eerste omdat het elk jaar lijkt alsof het parcours weer moeilijker is geworden en ten tweede omdat we ook moesten vechten tegen het weer. Ik maakte een paar fouten bij Carl’s Diner, waardoor ik veel tijd verloor en de leiding aan Graham Jarvis moest afstaan nadat ik het verkeerde spoor koos. Toen ik eindelijk daar weg was dacht ik alleen nog maar "push, push, push". Bij de volgende controlepost vroeg ik me af waarom ik daar als eerste was, vanaf dat moment heb ik vooral geprobeerd om gewoon door te gaan zonder fouten te maken. Ik wil echt iedereen van ons team bedanken voor de geweldige inzet. Natuurlijk ben ik degene die op de motor zit, maar zonder mijn fantastische KTM-team zou deze reeks van overwinningen gewoon niet mogelijk zou zijn. Enorm bedankt! "

Achter de als tweede geplaatste Trial specialist Dougie Lampkin (GB) was het Jonny Walker op een sensationele derde plaats, het was pas het eerste optreden van de pas 20-jarige Brit op de flanken van de Erzberg. De finish van de broers Ben en Dan Hemingway (GB) op de vierde en zesde plek betekende dat ook zij zich bij het selecte gezelschap van Extreme Enduro Rijders aangesloten hebben. En alsof de lijst zo nog niet oranje genoeg gekleurd was, klom Japan’s beste endurorijder Taichi Tanaka, die vorig jaar al 13e werd, dit jaar op zijn 300 EXC naar de zevende plaats. Vlak achter hem kwam KTM’s Chris Birch uit Nieuw-Zeeland.
Een dwarsdoorsnede van de wereld elite bevond zich in de startlijst van 1500 rijders, met deelnemers uit zeven landen op drie continenten, waarmee weer eens duidelijk werd wat een internationale status dit Oostenrijkse evenement heeft. Over Oostenrijk gesproken – de beste nationale coureur kwam binnen op plaats negen, heet Lars Enöckel en rijdt op een KTM. Cyril Despres, professioneel rally-rijder, voormalig Hare Scramble kampioen en een vaste klant op de Erzberg, werd als 14e geklasseerd, ook al wist hij niet binnen de vereiste vier uur tegen de berg op te komen.

Nederlanders op KTM
Door een flinke afvaardiging vanuit Nederland werd ter plekke een KTM Camp Orange gebouwd, met steun in de vorm van essentiële zaken als boogtenten en aggregaten vanuit het Nederlandse leger. Beste Nederlander in de Hare Scramble werd KTM’s Amel Advokaat op een 55ste plaats. Toen de tijdslimiet van 4 uur afgesloten werd stond hij bij Checkpoint 13, heel toepasselijk Hell’s Exit genoemd. Achter hem was het Dakar Veteraan Henk Knuiman terwijl ex-MotoGP coureur Jurgen van den Goorbergh als 109e geclassificeerd werd, zijn eindlocatie heette niet voor niets “Arch of Pain”. Verder werd Davy Aarts 283-ste, Sjaak Martens 290-ste en Albert Meulendijk 352-ste. Voor KTM-dealer Gert-Jan Brouwer was er een 362-ste plaats in de finale. Opvallende inzet was er vanuit het enduroteam van de Luchtmobiele Brigade, zij kwamen vele vastzittende deelnemers in de onbegaanbare bossen en op de berg zelf te hulp met touwen, haken en ander materiaal.

De Proloog
Belangrijk onderdeel van het evenement is de Erzberg Proloog, die over twee dagen verdeeld wordt gehouden. Hier wordt uitgemaakt welke 500 rijders de snelsten zijn en dus in aanmerking komen voor de Hare Scramble. Net als ieder jaar waren er hier veel nieuwkomers in het veld. De meest bekende ‘rookie’ kwam uit België, namelijk niemand minder dan 10-voudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts, de man die nu verantwoordelijk is voor het fabrieksteam van Mattighofen. Hij viel de berg aan op een 500 EXC, met zijn totaal derde snelste tijd van alle deelnemende KTM rijders, liet Everts ook nu nog geen enkele twijfel over zijn huidige vorm bestaan!

Voor het overgrote deel van de deelnemers was de proloog het einde van hun race weekend, maar het begin van het al even legendarische feest op de Erzberg. Daarbij ging de Oostenrijkse bevolking na de proloog al helemaal uit zijn dak: MX-Star Ossi Reisinger won de proloog-race en zodoende dus de pole position voor de Red Bull Hare Scramble

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Gespot: KTM 990 Adventure

Gespot: KTM 990 Adventure

22 juni, 2024

De allroad/adventure is voor nagenoeg ieder merk de grootste melkkoe, toch doen de in 2019 geïntroduceerde 790 ...

Overig nieuws