Nieuws

Excuus voor weekend weg: ‘Leben in zwei takten’

Het ‘Textil- und Rennsport-museum HOT’ (de afkorting TRM Hot klinkt opwindender) heeft een tentoonstelling over Siegfried Merkel. Het evenement leert je hoe racen en tunen er achter het IJzeren Gordijn uitzag.

Misschien klinkt een tentoonstelling over Siegfried Merkel als een te mager excuus voor een lang weekend sturen en gemotoriseerde cultuur snuiven, maar maak er dan een combinatiearrangement van. Het magnifieke Motorradmuseum Schloss Augustusburg organiseert namelijk gelijktijdig een expositie over honderd jaar motorenbouw in Zschopau.

Na een bezoek aan de Sachsenring waar hij Ernst Degner op MZ ziet winnen, weet Siegfried Merkel dat hij ook motorcoureur wil zijn. De vlak bij Zwickau geboren Oost-Duitser koopt een oude IFA RT125 en begint te racen in 1963. Tegen het bezetene aan traint hij zijn vaardigheden op de openbare weg.

Merkels trainingen werpen vruchten af. Vijf jaar later is hij goed genoeg voor pole-position bij de junioren. In de wedstrijden gaat het altijd weer mis door technische malheur of een valpartij. Toch mag hij in 1969 mee doen aan het DDR-kampioenschap voor de grote mannen. In die tijd rijdt hij zelfs internationaal in Salzburg en Hockenheim.

Sinds 2000 rijdt Merkel op zijn MZ 125 bij de classics en ontpopt hij zich sindsdien eveneens tot een begenadigd restaurateur. Hij brengt drie Neckermann MZ-RE 125 modellen terug in showroomconditie. Neckermann verwijst in dit geval echt naar het postorderbedrijf dat de MZ’s voor harde Deutsche Marken verkocht. De West-Duitse latere wereldkampioen Dieter Braun kocht onder meer zo zijn wegracer.

Naast de tijdelijke aandacht voor Merkel (tot 31 oktober 2022) bestaat de verdere collectie uit zo’n 25 motoren en een DDR-Formule1-auto. In die laatste categorie – een tegenhanger van de Formule 1 – maakten Lada en Wartburg de dienst uit. Geef toe: zoiets wekt wel interesse op. Wil je weer weten over ‘Leben in zwei Takten’ kijk dan op: trm-hot.de.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Super Hooligan met Indian-roots

Super Hooligan met Indian-roots

24 februari, 2024

Laat Roland Sands los op een motorfiets en negen van de tien keer komt er een enorm gaaf ding uit. Indian liet de ...
Eerste indruk: Yamaha MT-09

Eerste indruk: Yamaha MT-09

23 februari, 2024

Het gulzige aanzuiggeluid van de levendige driepitter zwelt aan, wat gepaard gaat met een flinke schop onder het ...

Overig nieuws