Nieuws

Europa bemoeit zich met… Zijspannen

De RDW roept eigenaren van zijspancombinaties op om de registratie van het voertuig te controleren.

Volgens Europese richtlijnen is het verplicht dat motorfietsen met een zijspan de voertuigcategorie L4e in het kentekenregister hebben. Motorfietsen zonder zijspan moeten de categorie L3e hebben. Voor mensen met een voorkeur voor zwarte jeans, vegaburgers en miezerig weer worden ook registratie maatregelen verwacht.

Mocht je familieleden hebben die ‘Hendrika’of ‘Stanley’heten, dan komen de Euroformulieren daar over eerdaags ook in je brievenbus/mailbox.

Terug naar de zijspannen. Een zaak van niet gering belang. Er moeten er immers honderden van zijn: Sommige  motorfietsen met zijspan staan echter nog niet juist geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Om die reden vraagt de RDW eigenaren van met name zijspancombinaties om de registratie van het voertuig te controleren. Staat de motorfiets met zijspan fout geregistreerd, dan kunnen zij tot 1 juli 2016 de registratie in het kentekenregister laten aanpassen. Ook als een zijspan van de motorfiets is verwijderd en het voertuig nog niet met L3e-categorie geregistreerd staat moet de eigenaar de registratie aan laten passen.

Registratie van motorfiets controleren
Op www.rdw.nl is het mogelijk om na te kijken hoe een voertuig geregistreerd staat door het kenteken in te typen bij ‘voertuiggegevens raadplegen’. Als een voertuig in de verkeerde categorie geregistreerd staat, kan dit gevolgen hebben bij controles op de weg door de politie (ook in het buitenland).

Administratief aanpassen of herkeuren
Motorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 komen in aanmerking voor een gratis administratieve aanpassing van de registratie. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een wijziging van de wielbasis).

Motorfietsen die vanaf 30 april 2009 zijn toegelaten en/of motoren waarbij wel keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd, moeten worden gekeurd bij het RDW Testcentrum in Lelystad. Na goedkeuring van de motorfiets past de RDW de registratie aan. Aan deze keuring zijn wel kosten verbonden.

Bron: RDW

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.