Nieuws

EuroNCAP test vanaf 2023 ook veiligheid motorrijders

Veiligheid, het is een belangrijk thema in de motorwereld. Zowel motor- als autofabrikanten zijn druk bezig om de veiligheid van motorrijders te verbeteren. De EuroNCAP (European New Car Assessment Programme), een organisatie van Europese verkeersministeries, automobielclubs en verzekeringsmaatschappijen, test nieuwe auto’s op hun veiligheid en hulpsystemen. Daaronder bijvoorbeeld noodstopsystemen en adaptieve cruise-controle die op voetgangers en fietsers reageren.  De focus ligt echter nooit op motorrijders, maar daar komt vanaf 2023 verandering in.

Vanaf dan zullen er in het testprotocol van de EuroNCAP namelijk ook motorscenario’s opgenomen worden. Er zal getest worden op het naderen van een stilstaande motorfiets, het naderen van een motorfiets met een snelheid van 50 kilometer per uur en tegenliggers bij het afslaan op een rechte weg of kruispunt. Ook zal er getest worden op typische inhaalacties zoals het wisselen van rijstrook. Hiermee hoopt EuroNCAP autofabrikanten te stimuleren om assistentiesystemen te ontwikkelen die motorrijders beter herkennen. Tot op heden worden motorrijders onvoldoende of zelfs helemaal niet herkend, wat ervoor zorgt dat de veiligheidssystemen van de auto ook onvoldoende tot niet werken.

De EuroNCAP-veiligheidstesten zijn geen verplichting in de autowereld, maar de beoordeling wordt vaak gebruikt als marketinginstrument. Wel zal het, door de nieuwe criteria, moeilijker worden om de maximale score (vijf sterren) te halen en dus zullen fabrikanten waarschijnlijk veel moeite doen om de systemen te verbeteren. Meer info: www.euroncap.com

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.