Nieuws

Elektrische scrambler uit Oekraïne

Het bedrijfsmotto van Emgo Technology luidt: ‘Wij elektrificeren alles!’ Met deze ScrAmper waagt het zich aan een elektrisch aangedreven motorfiets. Door de huidige oorlog in Oekraïne verhuisde de productie naar Polen.

Het jonge team in Oekraïne houdt zich sinds 2018 bezig met elektromobiliteit op twee wielen. Deze ScrAmper, een samentrekking van Scrambler en Ampère, is de eerste motorfiets van het bedrijf. De machine werd in zijn laatste vorm op de EICMA van 2021 getoond en springt in eerste instantie in het oog met 17 inch spaakwielen met grof genopte banden. Tussen de aluminium swingarm en het balhoofd hangen de elektromotor en het accupakket in een stalen vakwerkframe. De elektromotor heeft een topvermogen van 22 kW en combineert dat met een vierversnellingsbak. Opvallend is ook de eindaandrijving via een conventionele ketting.

Over de capaciteit van het accupakket doen de Oekraïners geen opgave, maar ze geven wel een theoretische actieradius van 200 kilometer… maar dat is bij een snelheid van slechts 45 km/uur. Draai je het ‘gas’ normaal open, dan moet je na 90 tot 110 kilometer weer aan de stekker. De topsnelheid ligt rond de 135 km/uur en met de geïntegreerde lader is het accupakket met een snellader in anderhalf uur weer volledig opgeladen. Met de stekker thuis opladen kan ook, al duurt het dan wel langer. Ook heeft de elektromotor een recuperatiefunctie, waardoor hij onderweg bij afremmen ook bijlaadt.

De productie van de ScrAmper was uiteraard in Oekraïne voorzien, maar door de Russische inval is dat verplaatst naar buurland Polen. Momenteel loopt er een crowdfund-actie op Indiegogo. Emgo Technology mikt op € 630.000,- om honderd ScrAmpers te kunnen produceren, volgens de fabrikant het minimum om rendabel te kunnen zijn. Info: https://emgo.technology/en/

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Komt BMW met een R18 nineT?

Komt BMW met een R18 nineT?

22 mei, 2024

Begin april verraste de nieuwe BMW Motorrad-baas Markus Flasch met een post op zijn Instagram-profiel. Op een ...

Overig nieuws