Nieuws

Elektrische motorfietsen uit Rusland: SM-1 en UM-1

Kalasjnikov is onlosmakelijk verbonden aan het AK-47 aanvalsgeweer. Tijdens een militaire beurs in Moskou liet het bedrijf echter zien meer te kunnen dan het produceren van wapen. Zo presenteerden de Russen haar SM-1 en UM-1, twee enduro-gerichte elektrische motorfietsen.

De SM-1 is daarbij specifiek ontworpen voor het leger terwijl de UM-1 is gericht op civiel gebruik. Beide motorfietsen worden aangedreven door een vloeistofgekoelde 15 kW elektromotor. Hiermee moet de SM-1 een topsnelheid van zo’n 90 km/uur, en de UM-1 van 100 km/uur halen. De benodigde stroom wordt geleverd vanuit een lithium-ionbatterij. Deze is volgens de Russen groot genoeg om zo’n 150 kilometer mee te rijden.

Het gewicht van de Kalasjnikov’s ligt volgens de specificaties tussen de 165 – 245 kilo. Vermoedelijk wordt hierbij mét en zonder batterij bedoeld. Verder bestaat de motor uit een stalen buizenframe met up-side-down voorvork en achterschokdemper met hevelsysteem. Beiden met een veerweg van 200 mm. Verder heeft Kalasjnikov nog weinig vrijgegeven over haar nieuwe tweewielers.

Grote verschil tussen de SM-1 en UM-1 is de uitrusting. Waar er bij de militair-gerichte motor voor gekozen is alles tot het absolute minimum te beperken, heeft Kalasjnikov de SM-1 voorzien van valbeugels, windscherm, behoorlijke verlichting en zijkoffers. Wat de prijs van de Russische e-motor gaat worden, is nog onbekend.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.