Nieuws

Elektrische motorfietsen uit Rusland: SM-1 en UM-1

Kalasjnikov is onlosmakelijk verbonden aan het AK-47 aanvalsgeweer. Tijdens een militaire beurs in Moskou liet het bedrijf echter zien meer te kunnen dan het produceren van wapen. Zo presenteerden de Russen haar SM-1 en UM-1, twee enduro-gerichte elektrische motorfietsen.

De SM-1 is daarbij specifiek ontworpen voor het leger terwijl de UM-1 is gericht op civiel gebruik. Beide motorfietsen worden aangedreven door een vloeistofgekoelde 15 kW elektromotor. Hiermee moet de SM-1 een topsnelheid van zo’n 90 km/uur, en de UM-1 van 100 km/uur halen. De benodigde stroom wordt geleverd vanuit een lithium-ionbatterij. Deze is volgens de Russen groot genoeg om zo’n 150 kilometer mee te rijden.

Het gewicht van de Kalasjnikov’s ligt volgens de specificaties tussen de 165 – 245 kilo. Vermoedelijk wordt hierbij mét en zonder batterij bedoeld. Verder bestaat de motor uit een stalen buizenframe met up-side-down voorvork en achterschokdemper met hevelsysteem. Beiden met een veerweg van 200 mm. Verder heeft Kalasjnikov nog weinig vrijgegeven over haar nieuwe tweewielers.

Grote verschil tussen de SM-1 en UM-1 is de uitrusting. Waar er bij de militair-gerichte motor voor gekozen is alles tot het absolute minimum te beperken, heeft Kalasjnikov de SM-1 voorzien van valbeugels, windscherm, behoorlijke verlichting en zijkoffers. Wat de prijs van de Russische e-motor gaat worden, is nog onbekend.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws