Nieuws

Eerste Test KTM 1290 Super Adventure S

Motoren evolueren constant, dat is altijd zo geweest en zal altijd wel zo blijven. Tot een jaar of twintig geleden werden de stappen vooruit vooral op mechanisch vlak gezet, maar tegenwoordig vooral op elektronisch gebied. Tractiecontrole, ABS, verschillende rijmodi (inmiddels vaak al hellingshoek afhankelijk), het is allemaal al bijna gemeengoed geworden. Dat wil zeker niet zeggen dat de fabrikanten nu op elektronicagebied uitontwikkeld zijn.

Goed voorbeeld daarvan is de nieuwe KTM 1290 Super Adventure S. Dankzij talrijke updates aan het blok is deze nu Euro5-conform en nog altijd goed voor een flinke 160 pk en 138 newtonmeter koppel (twee newtonmeter minder dan voorheen), maar neem dit slechts ter kennisgeving aan. Het grootste nieuws zit ‘m namelijk met name op het gebied van aankleding en uitrusting. De dikke V-twin kreeg onder meer een zes-assige IMU aangemeten en de diverse hulpsystemen, waaronder de semi-actieve vering, werden verfijnd qua afregelen. Iets waaraan onder meer de nu veel krachtiger ECU zijn steentje aan bijdraagt. Echte noviteit is echter de implementatie van een radar voor die het rondom rijdende verkeer monitort en daarmee de komst van een adaptieve cruise-control mogelijk maakt. Accelereert het voor je rijdende voertuig, dan doet de 1290 hetzelfde, tot de ingestelde cruise-snelheid is bereikt uiteraard. Remt het voertuig voor je, dan doet de KTM dat ook, afhankelijk van de mate van vertraging middels het sluiten van de gaskleppen of activeren van de rem.

Dat is de theorie althans, maar wekt het ook in de praktijk? In MotoPlus 5/2021 vind je antwoord op deze en tal van andere vragen over KTM nieuwe toervlaggenschip, die we op Feurteventura aan de tand mochten voelen. Daarnaast gingen we ook voor het eerst op pad met Yamaha’s verkoopkanon MT-07 en de nieuwe Ducati Supersport 950. MotoPlus 5/2021 ligt vanaf vrijdag 5 maar in de winkel. Liever het gemak van MotoPlus iedere twee weken automatisch in de brievenbus? Klik dan hier!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws