Nieuws

Eerste indruk: Honda CRF1100L ES Africa Twin Adventure Sports

Op het eerste gezicht lijkt de nieuwste Africa Twin Adventure Sports als twee druppels water op zijn voorganger. En nee, de grootste veranderingen zitten ook niet stiekem onderhuids. Toch ondergaat de Adventure Sports sinds 2018 een flinke metamorfose.

Het 2024-model sluit door zijn 19” voorwiel, dikker middengebied en lagere zadelhoogte nog beter aan bij het dagelijkse gebruik. Het klinkt natuurlijk heerlijk exotisch als een allroad moeiteloos alle ondergronden verteert, maar in de praktijk zetten eigenaren hun Adventure Sports vooral asfalt en wat gravel voor. Vergeet Dakar; denk eerder aan Alpen, lange weekenden, woon-werk en de Noordkaap.

honda africa twin adventure sports 2024 19 inchWerelds is het verschil niet, maar de Adventure Sports is door zijn kleinere voorwiel weldegelijk lichtvoetiger bij mini-rotondes en krappe bochten. Aan stabiliteit levert hij dan weer niets in en ook op hoge snelheid gaat de dikke allroad onverstoord rechtdoor. Typisch Honda is het stuurgedrag neutraal en bovenal vertrouwenwekkend. De Eera-vering levert keurig werk en slikt elke ondergrond die je hem voorzet.

honda africa twin adventure sports 2024 3Het mooie aan de Adventure Sports is zijn ‘maakbaarheid’. Met een paar drukken op de knop verander je niet alleen het schakelgedrag, maar ook de standaard elektronische vering (veervoorspanning achteraan op solorijder plus bagage en demping vooraan iets straffer om duiken te verminderen), de motorrem en gasreactie. Als je eigen kleermaker creëer je een maatpak door wat menu’s door te spitten.

honda africa twin adventure sports 2024 bepaktAan het eind van de dag blijkt de Adventure Sports handzamer, lager en krachtiger in het middengebied. Dat past perfect bij het dagelijkse gebruik dat – laten we het nog maar eens herhalen – dus beslist niét uit Dakar-etappes bestaat. Deze metamorfose staat een bewezen allroader als de Africa Twin goed.

Wil je werkelijk alles tot drie cijfers achter de komma weten van de nieuwe Honda Africa Twin Adventure Sports? Uitvinden wat de grootste voor- en nadelen zijn? Rep je dan naar de kiosk want het volledige testverslag van de Honda’s icoon is te lezen in Motoplus 3 en die ligt aanstaande donderdag al in de winkel.

Kijk hier voor een Honda-dealer bij je in de buurt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...
Super Hooligan met Indian-roots

Super Hooligan met Indian-roots

24 februari, 2024

Laat Roland Sands los op een motorfiets en negen van de tien keer komt er een enorm gaaf ding uit. Indian liet de ...

Overig nieuws