Nieuws

Eerste indruk: BMW R1300GS

Aan de Wet van de remmende voorsprong doet BMW niet. De R1250GS verkoopt nog altijd enorm goed en pakt op zijn sloffen nog menig testzege mee, maar zijn opvolger staat al klaar. Wij reden de sterkere en lichtere R1300GS in Spanje.

BMW introduceert niet één, maar tegelijk vier varianten van de R1300GS. Naast de witte standaard-GS is de GS Trophy zoals de naam al aangeeft de meest avontuurlijke van het stel. De Triple Black is de juiste kandidaat voor alledaags gebruik. De meest luxe uitgeruste nieuwkomer is de 719 Tramuntana. Omdat er voor ieder model ook nog 1001 accessoires en pakketten te koop zijn is het makkelijk verdwalen in de GS-jungle.

bmw r1300gs 2023 3Wij rijden de witte basis-GS (al is hij helemaal volgeplakt met extra’s) op het asfalt en de Trophy ernaast. Als een echte GS doet ook de 1300 het goed in alle disciplines die je hem voorzet. In de stad glip je overal binnendoor om vooraan bij het verkeerslicht te staan en daar ben je met 145 pk en 149 Nm altijd als eerste weg. Het voelt altijd weer alsof je met een veel lichtere motorfiets onderweg bent. Op de snelweg gaat de ruit omhoog en de cruise control op 130 km/uur en maal je moeiteloos kilometers weg. Op de bochtige wegen rijgt de GS alle bochten – snel, langzaam, kort of lang – op een vertrouwenwekkende en speelse manier aan elkaar. En om het af te maken, duikt de GS ook nog moeiteloos het zand in.

bmw r1300gs 2023 1De 1300GS is weer een echte GS die meerdere disciplines moeiteloos beheerst. Het is te gek voor woorden dat zo’n luxe reismotor met twee drukken op de knop verandert in een vertrouwenwekkend offroadmodel. In het terrein profiteert hij nog meer van zijn gewichtsverlies dan van die paar extra pk’s. Deze ‘afgeronde’ 1300 verliest niets van zijn eigenzinnigheid en het blijft bovenal een multi-talent waarop je al heel snel goed in je vel zit en moeiteloos rond gaat.

Wil je werkelijk het naadje van de kous van de rijeigenschappen van de nieuwe R1300GS lezen? Weten of er ook nog nadelen aan de dikke boxer kleven? Haast je dan naar de boekwinkel want het volledige testverslag staat in Motoplus 21 en die ligt donderdag aanstaande al in de winkel.

Hier vind je een BMW-dealer bij jou in de buurt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws