Nieuws

Een VRO is een Voortgezette Rij Opleiding. Van de KNMV.

Het goede weer van de afgelopen tijd heeft veel motorrijders weer de weg op gelokt. Heerlijk natuurlijk, maar hoe ervaren je ook bent, gevaar ligt altijd in een klein hoekje verscholen.

Een VRO brengt je weer helemaal bij de tijd.
Als de zon gaat schijnen, begint het bloed te kriebelen: de motor kan eindelijk weer gestart worden. Niet zelden heeft de motor echter minder opstartproblemen dan de man of vrouw die het been over de buddy slingert. Ongevalcijfers geven helaas jaarlijks hetzelfde terugkerende beeld te zien: ongelukken gebeuren vaak als motorrijders in het nieuwe seizoen nog wat ‘roestig’ zijn en niet veel kilometers hebben gereden. Daarom is voorkomen ook hier veel beter dan genezen. Een VRO van de KNMV zorgt voor eigen bewustwording en ook voor een toenemend gevoel van veiligheid op de weg. Boek daarom nu een van de VRO’s die in het KNMV-cursuspakket worden aangeboden. Dan ben je goed op weg!
Grote interesse
In de aanloop naar het nieuwe motorseizoen hebben de VRO’s een opfrissingskuurtje ondergaan en tijdens de Motorbeurs in Utrecht bleek al dat veel motorrijders met grote interesse het aanbod nog eens goed bekeken. Voor enkele cursussen op het afgesloten oefenterrein in Lelystad zijn op korte termijn nog plaatsen vrij. Het gaat om de volgende data en cursussen:
•    30 maart en 6 april: VRO Op Maat
•    5 april: VRO Bochten
•    12 april: VRO Expert
Anticiperen en evalueren
Een zeer praktijkgerichte cursus op de openbare weg is de VRO Risico. In groepjes van maximaal drie personen gaat een ervaren KNMV-instructeur de weg op met als doel de deelnemers een beeld te laten vormen van de risico’s die je als motorrijder loopt in het dagelijks verkeer. Zo leer je wat risico-perceptie inhoudt en hoe je de gevaren beter kunt inschatten en bovendien vervolgens sneller kunt anticiperen. Het verhogen van de veiligheid staat uiteraard voorop. Tijdens de rit worden video-opnames gemaakt die tijdens de lunch worden geëvalueerd. Na een stukje theorie ga je weer de weg op en al doende merk je dat je risico’s dankzij de evaluatie en het beter anticiperen steeds meer weet te vermijden. Niet voor niets beoordeelde de SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de VRO Risico als een cursus die bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid van motorrijders.
Subsidie
Het is goed om te weten dat in Friesland en Zuid-West Drenthe subsidie wordt gegeven voor de VRO Risico. Maar ook zonder die tegemoetkoming in de kosten zijn de cursussen zeer de moeite waard als lijf en leden je lief zijn. Tenslotte stap je toch ook niet zonder helm, handschoenen en verdere bescherming op je motor? Een VRO maakt je een betere motorrijder. Da’s toch heel wat waard!

bron knmv

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Ultieme Supersport van MV Agusta

Ultieme Supersport van MV Agusta

2 november, 2024

MV Agusta omschrijft de F3 Competizione met 1001 gelikte marketingtermen, maar eigenlijk wil de Italiaanse ...
Eerste indruk: Honda X-ADV

Eerste indruk: Honda X-ADV

2 november, 2024

De X-ADV weet sinds zijn introductie in 2016 flink wat zieltjes voor zich te winnen door zijn avontuurlijke ...

Overig nieuws