Nieuws

Een rijbewijsstop

Met een zoon die nog net op het kantje van de regelwijziging zijn motorrijbewijs wil halen hoor je nog eens wat:

Er komt een stagnatie in het rijbewijsgebeuren. Waarom?

De komende twee jaar zijn er geen kandidaten te verwachten voor de nieuwe rijbewijscategorie A2. Dat komt omdat rechtstreekse toegang daartoe niet mogelijk is. Na introductie van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn zijn er tot 19 januari 2015 alleen kandidaten voor A en A1.

Rijscholen hoeven dus voorlopig alleen in die categorieën te investeren. Het ‘getrapte systeem brengt met zich mee dat de eerste kandidaat voor A2 zich dus pas vanaf 2015 kan aanmelden. Hij moet immers eerst 2 jaar A1 in zijn bezit hebben. Die categorie wordt op 19 januari 2013 ingevoerd.

Wil een kandidaat rechtstreeks instromen in de categorie A, dus zonder eerst A1 en A2 gehaald te hebben, dan moet hij minimaal 24 jaar oud zijn. Dus een 23-jarige mag alleen een A1-rijbewijs halen. Doelstelling van de getrapte instroom is om jongere motorrijders nog even aan de spreekwoordelijke ketting te houden.

Motorrijscholen die rijles aanbieden voor A1 (125cc), mogen daarvoor een zwaardere motor gebruiken. De praktijkexamens AVB en AVD moeten echter wel op een A1-motor afgelegd worden. Brussel eist immers dat examens worden afgelegd op de voertuigen waarvoor het rijbewijs wordt afgegeven.

Nog bij de les?

 

Met dank aan www.motorverkeer.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws